RBA ANALIZE

Strukturne reforme blokirane do 2012. godine

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 22.10.2010 15:49
  • Objavljeno 22.10.2010 u 14:24
borislav škegro đuro popijač ivan šuker jadranka kosor

borislav škegro đuro popijač ivan šuker jadranka kosor

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dragan Matić

Nakon šest uzastopnih tromjesečja s negativnim stopama rasta, ljetna turistička sezona nagovještava završetak recesije hrvatskog gospodarstva, ističe se u najnovijem izdanju publikacije RBA analize u kojoj je središnja tema konkurentnosti izvoza. Analitičari RBA kritiziraju Vladinu ekonomsku politiku i izražavaju sumnju da bi 'početni znaci oporavka mogli okopniti uslijed nedovoljne odlučnosti Vlade u provođenju strukturnih reformi'

Najveća zamjerka Vladinoj politici odnosi se na proračunsku potrošnju. Ljetni rebalans proračuna središnje države nije poslao očekivanu reformsku poruku. Ustraje se na održavanju zatečene razine te strukture rashoda, unatoč trajno smanjenim proračunskim prihodima nakon završetka introvertiranog investicijskog ciklusa utemeljenog na izgradnji cestovne infrastrukture i nekretnina.

Umjesto provođenja reformi, Vlada najavljuje pokretanje novog investicijskog ciklusa vrijednog više od 13 milijardi eura, namijenjenog pretežno infrastrukturi, energetici i turizmu, što su redom investicije s dugim rokovima povrata. Financiranje najavljenih investicija očekuje se od privatnih ulagača, a s obzirom na ograničene izvore domaćeg kapitala, potencijalni ulazak inozemnih investitora povećao bi omjer inozemnog zaduženja prema BDP-u više od 100 posto, navodi se u analizi.

Analitičari Raiffeisen banke očekuju da će zbog parlamentarnih izbora aktivnosti usmjerene na povećanje konkurentnosti gospodarstva vjerojatno pričekati poslijeizbornu 2012. godinu. U međuvremenu se poticaji oporavku očekuju od povećanja vanjske potražnje, pa bi se hrvatsko gospodarstvo do kraja ove, odnosno u sljedećoj godini trebalo razvijati po stopama približnim prosjeku EU-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi