VLADINA UREDBA

Stručnjak objasnio zašto država ne treba intervenirati u cijene premium goriva

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 18.10.2021 10:24
  • Objavljeno 18.10.2021 u 10:13
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Stručnjak za energetiku Igor Grozdanić smatra da do uredbe o ograničavanju cijena premium goriva nije trebalo doći

'Prije četiri godine imali smo velikih problema s gorivima, nisu odgovarala europskim odredbama, turisti nisu ni htjeli točiti kod nas. Zamrzavanje cijena premium goriva ne odgovara nikome, najmanje ne građanima. Proizvođači bi mogli zaustaviti proizvodnju i unazaditi cijelu priču oko kvalitete goriva na našim crpkama', pojasnio je energetičar u emisiji 'Gost dana' televizije N1.

Ako bi ograničenje bilo duže od 30 dana, premium goriva će otići dalje, kaže. Predlaže da se cijena premium goriva tržišno regulira, a cijene običnih goriva se zamrznu.

'Kada nafta ide gore, zarađuju operativne kompanije. Kada nafte ide dolje, i rafinerije moraju preživjeti i imati održivost. Ne mogu se do kraja spustiti cijene goriva, u lancu opskrbe mora postojati ekonomska održivost. Još veći problem je to što Vlada uzima preko 60 posto od litre goriva sebi, što je legitimno. Sada bi trebala malo popustiti da uzme trošarinu koja je zadana', kaže.

Predlaže koncept plivajuće trošarine – zamrznuti cijenu na 12 kuna i ne dirati maržu distributerima, nego po toj cijeni modulirati trošarinu u Hrvatskoj. Po njemu, Vlada je trebala pozvati i proizvođače i distributere za stol.

“Bojim se da bi, ako zima bude hladnija, cijena goriva mogla još ići gore. Postoji mnogo problema, nije samo cijena nafte uzrok ovih nedaća. Vidimo da u Britaniji nedostaje vozača”, kaže.

Ponavlja da se cijena premium goriva ne bi trebala ograničavati, ali ne vidi problem u tome da se cijena običnih goriva ograniči i sljedećom uredbom nakon što istekne rok od 30 dana.

Vjeruje da običnih goriva ima dovoljno na tržištu, ali upozorava da to nije dobro za promet. 'Naši sugrađani opet će ići u susjedstvo, a strani gosti opet neće tankati kod nas.'

Naša premium goriva nisu petica, ali su četvorka. Obična goriva su trojka, kaže.

'Ljudi se moraju naučiti na tržište, tržišne utakmice i da energente treba tržišno plaćati. Normalno je da distributeri žele zaraditi. Ali ako se napravi pritisak, plin bi mogao ići dolje i sami trgovci bi se mogli nadmetati tko će spustiti cijenu', kaže Grozdanić.

Možemo! traži smanjenje PDV-a na plin. 'Oni traže smanjenje PDV-a za građane na prirodni plin i toplinsku energiju. Ja sam više za toplinsku energiju i mislim da to nije loš prijedlog. Na prirodan plin kao fosilno gorivo malo su zakasnili, ali toplinarstvo je područje koje bi se u budućnosti trebalo razvijati. Bilo bi dobro da građani počnu vjerovati u toplinarstvo i toplinsku energiju – to je budućnost', navodi stručnjak za energetiku.

Poručuje da će ova situacija proći te da se nemamo čega bojati: 'Vjerujemo u obnovljivu budućnost.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!