šok na tržištu

Strmoglavili se Wall street i azijske burze

05.04.2024 u 07:17

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u četvrtak najvažniji indeksi oštro pali jer su dužnosnici Feda zauzeli oprezan pristup u svojim izjavama o izgledima za smanjenje kamatnih stopa ove godine, a ulagači su nervozni i pred objavu ključnog izvješća o zapošljavanju u SAD-u.

Njujorški Dow Jones indeks potonuo je 530,16 bodova ili 1,35 posto, na 38.596 bodova, što je njegov najveći pad još od ožujka lani i četvrti dan kako pada. Istodobno, S&P 500 je izgubio 1,23 posto svoje vrijednosti te završio trgovanje na 5.147 bodova, a Nasdaq je pao 1,4 posto, na 16.049 bodova.

Od početka tjedna sva tri indeksa su u znatnom minusu, pri čemu Dow Jones za otprilike 3 posto, a S&P i Nasdaq za 2 posto.

Predsjednik Feda u Minneapolisu Neel Kashkari izjavio je kako se na prošlomjesečnom zasjedanju američke središnje banke založio za dva smanjenja kamatnih stopa ove godine, ali ako inflacija nastavi slabjeti, ove godine možda neće biti potrebno nikakvo smanjenje. Prije njega, predsjednik Feda u Richmondu Thomas Barkin rekao je da američka središnja banka ima "vremena dok se oblaci raščiste nad inflacijom" prije nego što počne snižavati stope.

"To je vrlo pažljiv, odmjeren pristup. Osim toga, postoji određena nervoza u vezi s mjesečnim izvješćem o zaposlenosti, stoga ne želim biti previše optimističan", kazao je Paul Nolte, viši savjetnik u investicijskom društvu Murphy & Sylvest.

Investitori i dalje procjenjuju da su šanse da Fed već u lipnju snizi kamatne stope za barem 0,25 postotnih bodova blizu 60 posto.

Cijene dionica na početku trgovanja bilježile su rast dana nakon podatka o broju zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u protekloga tjedna, koji su pomogli poduprijeti nade da će kamatne stope biti snižene. Podaci su, naime, pokazali da je broj Amerikanaca koji su podnijeli zahtjeve za naknadu porastao više od očekivanog.

No, investitore je potom zabrinulo kakvo će biti mjesečno izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje bi trebalo biti objavljeno u petak. Ekonomisti očekuju da je u ožujku bilo zaposleno 200.000 radnika, manje nego u veljači, kada ih je bilo 275.000, dok će stopa nezaposlenosti vjerojatno ostati na 3,9 posto.

Na europskim burzama većina je najvažnijih indeksa završila trgovanje u četvrtak u plusu. Frankfurtski DAX porastao je 0,19 posto, na 18.403 boda, a londonski Ftse indeks za 0,48 posto, na 7.975 bodova, dok je pariški CAC oslabio 0,02 posto, na 8.151 bod.

Oštar pad azijskih burzi

Na azijskim burzama u petak najvažniji indeksi znatno su pali, predvođeni japanskim Nikkei indeksom, zbog najnovijih opreznih izjava nekih Fedovih dužnosnika oko izgleda za smanjivanjem kamatnih stopa koji su potaknuli zabrinutost investitora da ove godine možda i neće biti popuštanja monetarne politike.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bio je oko 6,00 sati u minusu 0,5 posto, rateći tako oštre gubitke na Wall Streetu tijekom noći. Tokijski Nikkei indeks pao je za 1,83 posto, pritisnut porastom tečaja jena na krilima izgleda da će japanski dužnosnici podići kamatne stope. Općenito, trgovanje dionicama u Aziji bilo je slabo, zbog praznika u Kini.

Izrael se u četvrtak pripremio za mogući napad odmazde nakon navodnog ubojstva iranskih generala u Damasku ovog tjedna, a premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će zemlja nauditi "svakome tko nam naudi ili nam planira nauditi". U kasnijem razgovoru s Netanyahuom, američki predsjednik Joe Biden zaprijetio je da će uvjetovati svoju podršku izraelskoj ofenzivi u Gazi poduzimanjem koraka Izraela za zaštitu humanitarnih radnika i civila.

"U zraku se osjeća malo nervoze, kojoj zasituno ne pomaže skok cijena nafte uslijed porasta napetosti između Izraela i Irana. Rizik od eskalacije sukoba na Bliskom istoku raste", navodi Rodrigo Catril, viši devizni strateg u National Australia Bank.

Zbog geopolitičkih napetosti cijene na Bliskom istoku, cijene nafte dosegnule su najviše razine u zadnjih šest mjeseci, pridodajući zabrinutosti investitora oko tvrdokorne inflacije. Barel Brenta stojji tako 90,65 dolara, a američkog WTI-ja 86 dolara.

Porasla potražnja za jenom

Trgovci oklijevaju zauzimati nove pozicije na burzama i uoči današnje objave mjesečnog izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje će imati utjecaja na daljnja očekivanja u vezi Fedovih kamatnih stopa. Brojni solidni američki gospodarski podaci objavljenih ovog tjedna potaknuli su sumnje o tempu i opsegu popuštanja monetarne politike Feda. Ovotjedne izjave predsjednika Feda Jeromea Powella i još nekih dužnosnika poduprli su mišljenje da će snižavanje stopa ove godine biti vrlo konzervativno.

U takvim uvjetima, na deviznim tržištima dolarov indeks, koji mjeri izvedbu američke valute prema košarici šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je jutros blagih 0,02 posto u odnosu na dan ranije, na 104,18 bodova.

Tečaj eura prema dolaru stagnirao je na 1,0835 dolara, dok su istodobno geopolitičke napetosti ojačale potražnju za jenima, pa je tečaj japanske valute porastao 0,29 posto prema dolau, na 150,92 jena.