PRAVNICI O IZMJENAMA ZOR-A:

'Štrajkom se i dalje može izboriti kolektivni ugovor'

29.05.2010 u 12:00

Bionic
Reading

Hoće li izmjena famoznog članka 262. Zakon o radu (ZOR) dovesti do ukidanja kolektivnih ugovora, kao što tvrde sindikalisti? Stručnjaci za radno pravo ne slažu se s tom konstatacijom. Štoviše, mišljenja su da je dosadašnji ZOR išao na ruku sindikatima, a da će njegove izmjene izjednačiti odnos snaga između njih i poslodavaca

Dosad je članak 262. određivao da se nakon isteka kolektivnog ugovor i dalje primjenjuju sva u njemu 'sadržana pravna pravila kojima se uređuje sklapanje, sadržaj i prestanak radnog odnosa' do sklapanja novog ugovora.

Pravna pravila su svi oni benifiti koje uživaju zaposleni koji u svojim tvrtkama imaju kolektivne ugovore – božićnica, regres, dar za djecu, vrijeme trajanja godišnjeg odmora i ostalo. Dosad su ta prava vrijedila beskonačno dugo bez obzira na to što je kolektivni istekao.

Sindikatima uvijek ostaje mogućnost štrajka

'Mnogi sindikati iskorištavali su takvo stanje i bili pasivni. Osobito ako je namjera poslodavca bila da u novom kolektivnom ugovoru smanji dotadašnja stečena prava', kaže Ivana Grgurev, docentica zagrebačkog Pravnog fakulteta s katedre radno i socijalno pravo.

Prema njezinim riječima, izmjena članka 262, prema kojem će prava nakon što kolektivni istekne vrijediti još šest mjeseci, neće značiti nestanak kolektivnih ugovora, nego će samo klatno koje je dosad bilo na strani sindikata pomaknuti u sredinu.

'Bitno je da i dalje postoji pravo na kolektivno pregovaranje. U slučaju da se sindikat i poslodavac ne uspiju dogovoriti ni nakon šest mjeseci te poslodavac odluči uvesti Pravilnik o radu, koji mora poštivati ZOR, tada sindikatu uvijek ostaje mogućnost štrajka. Na taj način mogu testirati svoju snagu', objašnjava Grgurev.

Njezin kolega s Pravnog fakulteta Viktor Gotovac također smatra da izmjene ZOR-a neće dovesti do nestanka kolektivnih ugovora. U susjednoj Sloveniji, kaže, također postoji zakonsko ograničenje razdoblja trajanja primjene prava iz kolektivnog ugovora nakon što on istekne.

U zakonodavstvu država zapadne Europe negdje postoji zakonska produžena primjena, ali u ograničenom trajanju, negdje postoji zakonska mogućnost da stranke to pitanje sporazumno riješe, a najčešće je ovo pitanje predmet autonomnog sporazumijevanja stranaka kolektivnog ugovora o trajanju apsolutnog ili relativnog socijalnog mira, sasvim neovisno od zakona.

Čeka nas masovno rakidanje kolektivnih ugovora

'U tom je svjetlu dosadašnje rješenje iz našeg zakonodavstva odskakalo time što je davalo apsolutnu zaštitu ugovorenog koje su sindikati interpretirali kao stečena prava, od kojih oni nisu željeli odstupiti, već su u pregovorima tražili još veća prava. Tako je ne samo dolazilo do pasivizacije na sindikalnoj strani, već i do rješenja čija se neživotnost pokazuje u vremenima krize kakvo je ovo sada', smatra Gotovac.

Osim članka 262. Vlada je izmjenila i članak 263. koji sad omogućava da se otkažu svi kolektivni ugovori, bez obzira bili oni sklopljeni na neodređeno vrijeme ili na određeno vrijeme, s tim da su se potonji do sada mogli otkazati samo ako je tako bilo ugovoreno samim tim ugovorima. Pri tome, ako se drugačije ne dogovore dvije strane, otkazni rok iznosi mjesec dana, umjesto dosadašnjih tri mjeseca.

Za očekivati je da će poslodavci kad izmjene ZOR-a stupe na snagu masovno krenuti u raskidanje postojećih kolektivnih ugovora jer je velika većina njih sklopljena na određeni broj godina i to bez odredbe o ranijem otkazivanju.