simbol dugotrajnosti i tradicije

Sto godina tradicije, tisuće dokaza predanosti i jedna vizija izvrsnosti

15.03.2021 u 08:43

Bionic
Reading

Prije točno 100 godina, u jednoj maloj zagrebačkoj radionici KONČAR je započeo svoju povijest, a danas poznat kao Grupa KONČAR, regionalni je lider u elektroenergetici i transportu

Osim što je postao jednim od najvećih hrvatskih izvoznika i nositeljem inovacija, standarda kvalitete i tehnološkog napretka, KONČAR je izrastao i u simbol dugotrajnosti i tradicije. Uz neizmjeran doprinos domaćoj industriji, Grupa KONČAR je reference ostvarila na gotovo 130 svjetskih tržišta, pri čemu je u svojem stoljetnom portfelju isporučila stotine tisuća rješenja, proizvoda i usluga, prije svega u području energetike.

Neupitan predvodnik razvoja hrvatske industrije

Uzlazna putanja Grupe KONČAR svoje je pravo zlatno doba započela u osamdesetim godinama prošlog stoljeća. U tom je razdoblju KONČAR isporučio opremu za više od 150 hidroelektrana, a također je proizvedeno i isporučeno više od 160 turbogeneratora za postrojenja diljem svijeta. Osim toga, KONČAR je već tada postao sinonim za tračnički prijevoz, isporučivši čak 130 tramvaja, 100 trolejbusa i više od 15.000 tramvajskih motora. Jedan od važnijih iskoraka bila je i prva domaća električna lokomotiva, kakvih je kroz povijest isporučeno ukupno 353. Tako je KONČAROV već 1985. dosegnuo vrijednost od 142,5 milijuna USD, dok je u čitavom razdoblju od 1952. do 1990. ostvaren izvoz u ukupnoj vrijednosti od 1,642 milijarde USD.

Tradicija znanja i vrhunskih kadrova

Naravno, za kontinuiran tehnološki razvoj preduvjet je ulaganje u obrazovanje, a KONČAR je od samih početaka usko povezan s tvornicom najvrsnijih domaćih kadrova, odnosno Elektrotehničkim fakultetom u Zagrebu – današnjim FER-om. KONČAR je još 1961. osnovao vlastiti Elektrotehnički institut, a do danas je hrvatskoj akademskoj i stručnoj zajednici darovao šest dekana fakulteta, šest dekana veleučilišta, dva profesora emeritusa, više od 30 sveučilišnih profesora, više od 50 veleučilišnih profesora i predavača, dva direktora Instituta „Ruđer Bošković“, 91 doktoranda, više od 200 magistara znanosti i više od 120 originalnih rješenja kroz odobrene patente. Naposljetku, potvrdu izvrsnosti čine i 42 republičke nagrade za znanost te dvije nagrade HAZU-a za znanstveni doprinos, čemu posebnu težinu pridaje činjenica kako su sva nagrađivana postignuća vezana za realne izazove Končarove proizvodnje.

Regionalni i svjetski simbol povjerenja

Kad je riječ o povjerenju, dovoljno je pogledati brojke. Tijekom 100 godina izvrsnosti, KONČAR je u 130 zemalja diljem svijeta isporučio više od 400.000 transformatora raznih vrsta, naponskih nivoa i snaga, a djelomično ili u potpunosti izgradio i revitalizirao 375 hidroelektrana. Osim toga, proizvedeno je i revitalizirano 700 generatora, dok je ugled tračničkog prijevoza zadržan i opravdan isporukom 180 niskopodnih tramvaja i vlakova. Štoviše, Grupa KONČAR će do travnja 2022. isporučiti i 12 niskopodnih tramvaja latvijskom kupcu, tvrtki Liepājas Tramvajs, pri čemu je prvi ugovoreni tramvaj isporučen već u studenome 2020. Unatoč teškoj godini za čitav svijet, KONČAR je u 2020. nanizao još vrijednih uspjeha, među kojima se posebno ističe proizvodnja transformatora za vlastito napajanje trafostanica, koje je naručila jedna od najvažnijih elektroprivreda u SAD-u te gradnja i puštanje u pogon trenutno najveće sunčane elektrane u Hrvatskoj na biseru Dalmacije, otoku Visu. S obzirom na to da KONČAR nastavlja i s proizvodnjom elektromotornih vlakova za HŽ Putnički prijevoz, hrvatski željeznički promet će zasigurno doživjeti bitan iskorak, a izvozom tramvaja u Latviju otvorena su vrata Europske unije i za ovaj domaći visokotehnološki proizvod KONČARA.