ANALIZA SAXO BANKE

Što će se događati s naftom nakon dogovora s Iranom?

15.07.2015 u 11:22

Bionic
Reading

Maratonski pregovori Irana i šest najmoćnijih država svijeta, uspješno su završeni, a tek nakon ratifikacije njihovih vlada i UN-a, trebala bi završiti 12-godišnja saga o iranskom nuklearnom programu. Što to donosi ulagačima u naftu, tema je analize Saxo banke

Ulagači u naftu na financijskom tržištu već mjesecima špekuliraju kako će dogovor utjecati na globalno tržište 'crnim zlatom' koje se već bori s povećanim dotokom iz Saudijske Arabije i Iraka te stabilnom produkcijom iz škriljevca u SAD-u. Unatoč tome, prve reakcije trgovaca na vijest o sporazumu bile su prodaja WTI sirove nafte i kretanje cijene prema psihološkoj granici od 50 dolara za barel, no tržište se zatim stabiliziralo s obzirom na to da je očito prevladala činjenica da će proći još mjeseci prije no što do potrošača započne stizati nafta iz Irana.

Iran, naime, treba značajne investicije prije no što započne sa svojom proizvodnjom, ističe Ole Hansen, rukovoditelj strategije za robe u Saxo Banci.

Iran i njegova nafta važni su za globalno tržište jer se radi o četvrtom najvećem poznatom području s rezervama nafte, nakon Venezuele, Saudijske Arabije i Kanade, a ujedno i o drugom najvećem rezervoaru prirodnog plina, nakon Rusije, no sa samo jedan posto tržišnog udjela. Nafta visoke kvalitete koncentrirana je u relativno malom području i jeftino ju je vaditi, a samo jedan milijun barela, koliko bi Iran mogao izvesti u prvoj godini nakon ukidanja sankcija, zadovoljio bi očekivani porast u globalnim potrebama 2016. godine, ističe Hansen iz Saxo Banke.

'Kako sada stvari stoje, Saudijska Arabija i Irak ne planiraju smanjivati proizvodnju kako bi napravili prostora za naftu iz Irana, vjerojatno u prvom kvartalu sljedeće godine, iako već sada te dvije države proizvode po rekordnim razinama. Baš suprotno, nadaju se da će se nastaviti rast potražnje koji će onda spriječiti novu moguću krizu s prekomjernom količinom sirove nafte na tržištu te da cijena ispod 60 dolara za barel ujedno muči proizvođače iz škriljevca u SAD-u jer im je potrebna viša cijena da bi uopće došli do profitabilnosti', kaže Ole Hansen.

Panika koja je zavladala s rasprodajom kineskih dionica, prošlog tjedna pomalo je ublažena vladinom reakcijom, no i dalje ostaje rizik da će ta kriza utjecati na kineski rast. A svaki poremećaj u kineskoj potražnji za naftom može značajno utjecati na cijenu nafte u sljedećim mjesecima. Članice OPEC-a su, pak, u pravu kada procjenjuju koliki utjecaj ima cijena WTI sirove nafte na proizvođače iz škriljevca i svako produženje razdoblja s cijenom ispod 50 dolara za barel, vjerojatno će dovesti do pada proizvodnje u SAD-u, smatraju u Saxo Banci te zaključuju da će WTI nafta ostati u parametrima od 50 do 60 dolara za barel ako ne dođe do značajne promjene u omjerima ponude i potražnje.