od 1. srpnja

Stižu Cro kartice, a i dalje mislite da ima dosta nepoznanica o njima? Pročitajte na jednom mjestu odgovore na sva pitanja koja vas muče

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 15.06.2020 21:25
  • Objavljeno 15.06.2020 u 21:25
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimic/PIXSELL

Pune četiri godine trebalo je da zaživi projekt turističke Cro kartice. Prva banka koja će je izdavati je Hrvatska poštanska banka (HPB). S otvaranjem računa i izdavanjem kartica HPB kreće od 1. srpnja. Ministarstvo turizma izvijestilo je kako je zasad naručeno 40.000 kartica

U ovom tekstu pokušat ćemo vam dati odgovore na sva pitanja vezana za Cro karticu.

Inače, prije dvije godine još uvijek aktualni ministar turizma Gari Cappelli najavljivao je kako će Cro kartica omogućiti između 10 i 21 tisuću novih radnih mjesta te od sedam do 11 milijardi kuna novih investicija, što bi u konačnici generiralo između dvije i četiri milijarde kuna neto prihoda.

Nakon izbijanja pandemije koronavirusa i globalnog potonuća turističkog sektora teško da će Cro kartica polučiti takve rezultate.

Tko je prvi došao na ideju o uvođenju turističke kartice i što se njome želi postići?

Korištenje Cro kartice trebalo je započeti još u 2018., a prvi je ideju iznio bivši HDZ-ov ministar turizma Anton Kliman 2016. godine. Poslodavci na godišnjoj razini radnicima mogu neoporezivo isplatiti 7500 kuna na ime božićnice, regresa, uskrsnica i sličnih oblika nagrada. Radnici imaju pravo trošiti taj novac kako žele. Država želi Cro karticom dio tog novca ciljano usmjeriti na domaću turističku ponudu i povećati udio domaće turističke potrošnje.

Postoje li slične kartice u drugim zemljama?

Hrvatski model Cro kartice temelji se na mađarskom modelu Szep kartice. Mađarska je implementacijom Szep kartice u razdoblju 2010. – 2015. povećala broj noćenja domaćih turista za 29 posto dok je ukupni prihod domaćeg turizma povećan za čak 64 posto. Tvrdilo se kako je to ponajviše zasluga Szep kartice. U Mađarskoj je taj model uspio ponajviše zbog toga što je u samom startu povučen veliki kontingent kartica, prvenstveno od državnih i velikih privatnih poduzeća.

Bivši HDZ-ov ministar turizma Anton Kliman još je 2016. predložio uvođenje Cro kartice

Bivši HDZ-ov ministar turizma Anton Kliman još je 2016. predložio uvođenje Cro kartice

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Može li Cro kartica ponoviti uspjeh mađarskog modela?

Jako teško, pogotovo u ovoj godini, u kojoj je gospodarstvo snažno pogođeno koronakrizom. Veliko je pitanje koliki će broj tvrtki uopće svojim zaposlenicima ponuditi Cro karticu. Ministarstvo turizma je prošle godine provelo anketu prema kojoj je svaki drugi poslodavac namjeravao uvesti Cro karticu. Ali prema istraživanju udruge Glas poduzetnika iz svibnja ove godine, čak 83 posto tvrtki odgovorilo je da neće isplatiti radnicima novac putem Cro kartice.

Kako će izgledati Cro kartica i koliko će novca moći biti na njoj?

Radi se o debitnoj kartici koju će izdavati banke, a poslodavci će na nju moći uplaćivati neoporezivi dio dohotka u visini do 2500 kuna godišnje. Rok valjanosti bit će joj četiri godine, a transakcije koje se njome obavljaju autorizirat će se PIN-om. Osim HPB, koji prvi kreće s izdavanjem Cro kartice, Ministarstvo turizma je nakon natječaja potpisalo sporazum s Agram bankom te Podravskom bankom (POBA). Na javni poziv javile su se još PBZ, OTP, RBA i Erste. Ministarstvo očekuje da će se i one s vremenom priključiti projektu.

Izgled Cro kartice

Izgled Cro kartice

Izvor: Screenshot / Autor: Vlada RH

Tko sve ima pravo na Cro karticu?

Pravo na karticu imaju zaposleni s ugovorom o radu, obrtnici, djelatnici slobodnih zanimanja te poljoprivrednici.

Znači li uvođenje Cro kartice da više neće biti regresa?

Kao što smo već prije naveli, poslodavci na godišnjoj razini radnicima mogu neoporezivo isplatiti 7500 kuna kao nagradu za rad (božićnice, regres, uskrsnica i ostalo). Od tih 7500 kuna, dio novca, najviše 2500 kuna, mogu isplatiti putem Cro kartice. Hoće li to i napraviti, odluka je poslodavca i stvar dogovora sa sindikatima. Tako je moguće da u jednoj tvrtki neće biti regresa, već će sve ići preko Cro kartice, a da u drugoj poslodavac sav novac (regres) isplati na račun radnika kao i dosad. Primjerice, nedavno je država sa sindikatima javnih službi dogovorila isplatu regresa od 1500 kuna na račun djelatnika, a ne putem Cro kartice.

Cro kartica moći će se koristiti u cijeloj Hrvatskoj

Cro kartica moći će se koristiti u cijeloj Hrvatskoj

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Na što se može trošiti novac na Cro kartici?

Uplaćena sredstva na Cro kartici koristit će se za plaćanje smještaja, hrane i pića u ugostiteljskim objektima, za usluge putničkih agencija te turoperatore, što omogućava i plaćanje paket aranžmana kod ugostitelja, ali i privatnih iznajmljivača. Uz to, mogu se plaćati usluge iznajmljivača plovila, tj. čarter tvrtki. Cro karticom moći će se plaćati preko POS uređaja, a zasad neće biti moguće online plaćanje. Iako je prioritet bio potaknuti potrošnju domaćih turista na kontinentu, Cro kartica moći će se koristiti u cijeloj Hrvatskoj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!