GOAGRO

Stiže platforma za ulaganje u poljoprivredu, moći ćete kupiti digitalnu svinju

31.07.2023 u 10:26

Bionic
Reading

Hrvatske tvrtke Agroporc, Byondi i Blok Be razvile su digitalnu platformu GoAgro koja će biti pokrenuta tijekom kolovoza i putem koje će građani moći investirati u budućnost proizvodnje hrane u Hrvatskoj, izvijestili su u ponedjeljak iz GoAgro-a.

Platforma GoAgro će tijekom kolovoza biti u eksperimentalnoj fazi, a prvi projekt koji će biti ponuđen na platformi GoAgro je prodaja Pig NFT-a, tvrtke Agroporc koja se bavi proizvodnjom svinja.

"Digitalna platforma GoAgro namijenjena je financiranju različitih projekata u poljoprivredi tako da svaki projekt izdaje NFT Coine u određenome iznosu", kazao je vlasnik platforme i direktor tvrtke Agroporc Krešimir Kuterovac.

Sredstva prikupljena prodajom NFT-a, kako je naveo, namijenjena su za financiranje određene poljoprivredne proizvodnje, s konačnim ciljem stvaranja i proizvodnje novoga poljoprivrednog proizvoda.

"Kupac NFT-a ostvaruje pravo koja se određuju konkretnim ugovorom, između kupca i izdavatelja NFT-a. Svaki NFT u pravilu predstavlja vlasništvo nad digitalnim oblikom nekog poljoprivrednog proizvoda i u trenutku kupnje definirana je količina proizvoda i cijena", kazao je Kuterovac.

Objasnio je kako taj digitalni oblik investiranja kroz određeno vrijeme pomaže izdavatelju da prikupljena sredstava kroz prodaju NFT-a, investira u proizvodnju i pretvara u stvarni poljoprivredni proizvod.

Kupac NFT-a ima pravo nakon proteka vremena koje je ugovoreno, zamijeniti svoj NFT za stvarni proizvod ili ga može prodavati na burzi putem platforme GoAgro ili ga zadržati kao investiciju za duži vremenski period od minimalnoga.

Korist za kupca je direktno povezivanje s proizvođačem, bez posrednika. Radi se o decentraliziranom financiranju proizvodnje koji obilazi postojeće sustave banaka i fondova koji uzimaju veliki dio zarade proizvođačima i kupcima te se građani direktno uključuju u proizvodnju hrane, kažu u GoAgro-u.

"Najveći je hrvatski problem nacionalne sigurnosti nedovoljna proizvodnja hrane jer proizvodimo tek oko 50 posto naših potreba", kaže Kuterovac navodeći kako je sadašnji sustav opskrbe hranom i sigurnosti postao vrlo nestabilan.

Iznosi da je od ulaska Hrvatske u EU, 2013. godine, fizički obujam hrvatske poljoprivredne proizvodnje manji za 8,8 posto, dok su potpore tri puta veće. Pritom je deficit prehrambene bilance čak 1,4 milijarde eura.

Hrvatska kroz potpore troši 1,4 milijarde eura godišnje, a po produktivnosti rada smo na 30 posto prosjeka EU-a, naveo je.

"Moja digitalna svinja" prvi projekt platforme GoAgro

Prvi projekt na platformi GoAgro je "Moja digitalna svinja". Zamišljen je tako da građani kupovinom Pig NFT- a, na platformi GoAgro postaju vlasnici jedne digitalne svinje. Težina svinje preračunata je u 100 kg (polovica) prilikom kupnje, a pretvaranje digitalne svinje u stvarnu traje 900 dana. U tome i sljedećem razdoblju svinja "raste" tri posto godišnje u masi, a nakon proteka tog roka Pig NFT može se (a ne mora) zamijeniti za stvarnih 107,5 kg polovica svinja.

Zamjena se može obaviti bilo kada nakon 900 dana. Nakon toga roka kupac može i zadržati svoj Pig NFT kao investiciju i na njega se primjenjuju ista pravila kod zamjene ili prodaje u nadolazećem vremenu. S Pig NFT-om može se i trgovati.

Kroz projekt se s prikupljenim sredstvima planira investirati u nove farme i obnovu stočnoga fonda, navodi se u priopćenju.

Realizacija projekta će početi početkom rujna.

Svinjogojstvo u krizi

Hrvatska proizvodnja svinja, kako se navodi u priopćenju, je u dugogodišnjoj krizi i drastično se smanjuje, na što će dodatno utjecati i nedavna pojava afričke svinjske kuge na hrvatskim farmama.

Broj krmača u 2022. je 70 tisuća što je pad od 13,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, a broj nazimica je smanjen za 34,7 posto, na 15 tisuća.

U proteklih pet godina Hrvatska je, kako se navodi, izgubila je 35 posto broja krmača i nazimica.

Samodostatnost u proizvodnji svinjskoga mesa u Hrvatskoj je 55 posto kada se gleda i proizvodnja za vlastite potrebe, dok je uvoz mesa čak 102.000 tona.

Kako je Hrvatska ovisna o uvozu, realno je očekivati da će svinjsko meso biti sve skuplje te teže dostupno, jer je teško prognozirati kada će se negativni trendovi u proizvodnje svinja u EU-u zaustaviti, ističe se u priopćenju.