damir jagić

Novi šef svinjogojaca: 'Sektor propada, imamo nestašicu mesa i premalo krmača'

07.06.2023 u 14:40

Bionic
Reading

Damir Jagić novi je predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske, nakon što je dosadašnji predsjednik Dalibor Vrček na izvanrednoj izbornoj skupštini održanoj u Ludbregu u srijedu podnio ostavku, upozoriši na propast sektora svinjogojstva.

.Prije same Skupštine Vrček je pojasnio kako je odluku o ostavci donio nakon sastanka u Ministarstvu poljoprivrede početkom travnja na kojem nije mogao pronaći zajednički jezik sa čelnim ljudima ministarstva.

"Iz dana u dan sektor svinjogojstva propada. Farme su prazne, u selima praktički više nemate svinja. Bojim se da je svinjogojstvo u Hrvatskoj osuđeno na propast. Štednja na mesu je već odavno počela. Budućnost u sektoru svinjogojstva bit će individualna, od stočara do stočara, a samo oni koji će biti umješni snaći se na tržištu, koji će inspirirani politikama zelene energije sami investirati i naći način izvući sredstva iz EU fondova, oni će opstati", smatra Vrček, dodajući da većina poljoprivrednika nije u mogućnosti to napraviti.

Kao ključni problem u svinjogojstvu naveo je pad proizvodnje. U izjavi za Hinu naglasio je kako je u 2022. proizvedeno 70.000 krmača, što je za 13,5 posto manje nego godinu ranije.

"Za usporedbu, 2010. smo imali 135.000 krmača. Za 12 godina prepolovili smo svinjogojsku proizvodnju. Broj nazimica lani je pao za 34,7 posto, na 15.000. Uvoz odojaka je povećan za 30 milijuna eura, pri čemu ih je uvezeno 410.000. To su podaci koji govore za sebe. Govori nam se da je samodostatnost svinjogojskom proizvodnjom 55 posto, što apsolutno nije istina", izjavio je Vrček. 

Novi predsjednik Jagić kazao je kako trenutno nedostaje svinjskog mesa, što je utjecalo na rast cijene. Ujedno je napomenuo kako je ova situacija dobra za proizvođače, ali ne i za kupce te treba naći balans kako bi potrošači mogli kupiti to meso.

Što se tiče repromaterijala, Jagić ističe da je gorivo nešto jeftinije, a da cijenu električne energije Vlada drži na prihvatljivoj razini, dok je cijena smjesa za ishranu previsoka iako je cijena žitarica na svjetskom tržištu pala.

Jedan od problema Jagić vidi i u tome što se uzgojem svinja bavi sve mane ljudi odnosno što nema novih mladih uzgajivača. Mišljenja je kako je sve prepušteno stihiji i trgovačkim lancima.

Što se tiče njegovih planova na mjestu novoizabranog predsjednika svjestan je da se ništa ne može napraviti na brzinu ali da treba poboljšati komunikaciju s resornim ministarstvom.

"Ministarstvo i država nam treba biti partner i u tom partnerskom odnosu treba naći rješenje koje bi povećalo proizvodnju", mišljenja je Jagić.

Na pitanje što je potrebno da se promijene negativni trendovi u svinjogojstvu, kazao je da smo došli do razine uništenosti i da stvar može krenuti nabolje samo državnom intervencijom.

"Trebali bi naći zainteresirane osobe koje se žele baviti proizvodnjom odojaka za tov,  da im država financira proizvodne objekte a oni će vraćati državi kredit kroz svoj rad. Državi bi to trebao biti strateški interes jer proizvodimo tek 20 posto vlastitih odojaka za tov a sve drugo je iz uvoza", kazao je Jagić te dodao da će uskoro tražiti sastanak s ministricom Marijom Vučković, na kojem bi raspravili probleme u svinjogojstvu.