PREPOROD PROTIV SPORAZUMA

Stipić: 'Vlada nam je ukrala jednu plaću'

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 26.05.2009 14:51
  • Objavljeno 26.05.2009 u 11:55
željko stipić, preporod

željko stipić, preporod

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjević

Sporazum o plaćama postignut između Vlade i sindikata javnih službi nije donio i mir na sindikalnu scenu. Dapače, sporazum je danas drvljem i kamenjem napao Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenih u školstvu Preporod koji nije sudjelovao u maratonskim pregovorima s Banskim dvorima

'Vlast će iz džepova prosvjetara do kraja ove godine svaki mjesec uzimati po 300 kuna. U 2010. vratit će nam 50 kuna, a i dalje otimati 250 kuna. U sljedećih 15 mjeseci zaposleni u prosvjeti će ostati bez 5.588 kuna ili bez cijele jedne plaće!' rekao je Stipić.

Vlada je po drugi put, tvrdi čelnik Preporoda, prevarila sindikate na isti način. Prije tri godine pristali su na sporazum koji rješenje njihovih problema predviđao za 2012. Sada ti isti sindikati i ista Vlada, ističe Stipić, umjesto iluzije o 2012. radnicima nudi iluziju o 2016. godini.

'Sve je to zasluga sindikalnog makroekonomista Vilima Ribića. Nitko drugi nije mogao sročiti takav sporazum koji radnicima ne donosi ništa, a sindikalisti su dobili lažni osjećaj moći. Izgleda da je nekima toliko dobro u sindikalnim foteljama da bi se najradije u frižideru zamrzli do 2016', otrovan je bio Stipić.


U najtežu poziciju su, tvrdi on, dovedeni prosvjetari pred mirovinom. Njima će se uzeti jedna prosječna plaća, a neće ni osjetiti moguće dugoročne benefite.

'Ribić nikada ne rješava probleme na kratke staze, on uvijek razmišlja dugoročno. Prije nas je zabavljao izjavama o rastu plaća za 62 posto do 2012. a danas govori o porastu od 77 posto u 2016. godini. To je čista obmana', ustvrdio je Stipić.

Preporod će svome članstvu preporučiti da na sindikalnom referendumu glasa protiv sporazuma, a Stipić je pozvao i članove ostalih sindikata obrazovanja da odbace sporazum te da se pripreme za nove sindikalne bitke na jesen jer ova Vlada nema rješenje kako zaustaviti zaostajanje plaća u javnim službama.

Sindikat Preporod okuplja oko devet tisuća zaposlenih (15 posto) u osnovnom i srednjem školstvu. U stalnom su sukobu s ostalim sindikatima javnih službi od 2006. kad nisu primljeni u pregovarački odbor koji je dogovorio s Vladom postojeći Kolektivni ugovor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!