PRIPREMAJU NACIONALIZACIJU

Stiglitz i Piketty savjetnici britanskih Laburista

28.09.2015 u 11:59

Bionic
Reading

Britanska Laburistička stranka iz temelja će preispitati državne institucije koje upravljaju gospodarstvom, uključujući središnju banku, najavio je u ponedjeljak stranački glasnogovornik za financijsku politiku

John McDonnell, uvjereni ljevičar i nekadašnji sindikalist koji se, između ostalog, zalagao za opetovanu nacionalizaciju banaka i za uvođenje poreza na bogatstvo, obećat će također prema riječima bliskog izvora da će se laburisti, budu li u prilici formirati vladu, pobrinuti za ravnomjerniju raspodjelu plodova gospodarskog rasta.

U govoru na prvoj godišnjoj laburističkoj konferenciji otkada je za njezina čelnika izabran Jeremy Corbyn McDonnell će također upozoriti da će u slučaju pobjede laburista na izborima 2020. Britanija živjeti u skladu sa svojim mogućnostima ali i investirati u rast gospodarstva, navodi izvor blizak tom stranačkom dužnosniku.

McDonnell je već tražio od vlade da od središnje banke ponovo preuzme zadaću utvrđivanja ključnih kamatnih stopa. Izvor u stranci kazao je ipak da će pozicija stranke biti da će središnja banka ostati neovisna.

Izvor navodi da govor neće biti 'lista želja' na području vladinih mjera ali će skicirati širi smjer kojim stranka namjerava ići, uključujući suzbijanje porezne evazije među velikim međunarodnim kompanijama.

Laburisti su u nedjelju priopćili da su osnovali savjetodavni odbor u kojem će, između ostalog, sjediti američki dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Joseph Stiglitz i francuski ekonomist Thomas Piketty a trebao bi im pomoći u kreiranju politike bazirane na protivljenju štednji.