ENERGETSKI KONZULTANT

Štern o aferi HEP-a i Vlade: 'Odgovorni su i jedni i drugi. Sustav je zapušten'

04.07.2023 u 21:06

Bionic
Reading

Bivši ministar gospodarstva i energetski stručnjak Davor Štern komentirao je za RTL Danas situaciju s HEP-om i Vladom, nakon što se pojavila informacija da HEP zbog ministra Damira Filipovića gubi 500.000 eura dnevno. Štern tvrdi da su odgovorni i vlada i HEP te da je tu cijeli niz umiješanih tvrtki - HERA, Ina, HROTA...

'Ina je proizvođač plina, je li se njoj pogodovalo i da je kasnije po jeftinijoj cijeni kupovala plin? Činjenica je da cijela Europa ima višak plina, sva skladišta su puna. Ostaje razgovarati jesu li se mogla unajmiti dodatna skladišta u inozemstvu za plin', rekao je Štern za RTL Danas.

Upitan je li bilo pogodovanja, rekao je da 'ne može tvrditi na prvu'. 'Što se tiče Ine, ona je proizvodila plin koji je postao preskup za tržište. Kako država ima 44 posto suvlasništva u Ini, država se trebala pobrinuti da se proizvodi manje plina, to se vrlo jednostavno napravi. Ako voda teče i izlijeva se iz posude, smanji se dotok vode', pojasnio je.

Na pitanje koliko ima smisla da je Ina kupovala plin natrag, odgovara: 'Ima smisla jer se u tom slučaju govori o šteti nekome, a koristi drugome. Ako se nešto što je koštalo po cijeni 47 prodavalo po cijeni 10 ili 15, po toj cijeni se negdje stvorio nekakav višak ili manjak novaca i to treba utvrditi. Sve skupa ukazuje na kompletno zapušten sustav. Ja sam se nadao da će se nakon afere u Ini netko sjetiti stvari staviti na svoje mjesto, ali očito je zakazao'.

Kaže da bi ako je ono o čemu se govori istinito, trebalo uključiti istražne organe koje moraju energetski stručnjaci, kako bi se utvrdilo stanje stvari i kako bi se vidjelo zašto netko nije reagirao.

Upitan treba li predsjednik uprave HEP-a dati ostavku, Štern za RTL Danas odgovara: 'Teško je govoriti bez činjenica, je li predsjednik ili sustav, ali činjenica je da sustavi nisu koordinirani i da nisu vođeni kompetentno. Je li to predsjednik Uprave ili netko ispod njega, ministar ili netko ispod njega... To treba utvrditi onaj tko je za to odgovaran, a to je vlada'.

Na pitanje postoji li mogućnost da se sada opet pojavi nova tvrtka, zaključio je: 'Teško da se može zamisliti da se ide s novcem baki koja prodaje vunu, ali stvari izgledaju kao da postoji nered u sustavu i to se svakako treba riješiti'.