SVJESTKI DAN ŠTEDNJE

Štednja građana povećana 6 milijardi kuna

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 30.10.2009 15:52
  • Objavljeno 30.10.2009 u 15:49
proračun štednja kasica

proračun štednja kasica

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Višegodišnji stabilan rast štednje u Hrvatskoj nastavljen je i ove godine, no pod utjecajem pada ukupne gospodarske aktivnosti i negativnih trendova na tržištu rada taj je rast ove godine znatno usporen, pokazuju podaci Odjela za novčana kretanja Direkcije za istraživanja Hrvatske narodne banke (HNB)

Uoči Svjetskog dana štednje, koji se obilježava 31. listopada, ukupni štedni i oročeni depoziti u hrvatskim poslovnim banaka iznose 176,5 milijardi kuna te su prema početku ove godine povećani za 9,25 milijardi kuna ili 6 posto.

Glavninu ukupnog iznosa depozita na kraju rujna ove godine, odnosno oko 70 posto ili 127,4 milijardi kuna čine depoziti građana, koji su u prvih devet ovogodišnjih mjeseci porasli za gotovo 6 milijardi kuna ili pet posto.

Tako je i u prvih devet mjeseci ove godine nastavljen trend povećanja štednje građana, koji se u Hrvatskoj bilježi duži niz godina, no novonastale su gospodarske okolnosti u ovoj godini utjecale na usporavanje rasta štednje, koja je primjerice u prvih devet mjeseci prošle godine povećana za više od 15 milijardi kuna

U štednji građana, prema podacima središnje banke, i dalje prevladavaju devizni depoziti, koji su krajem rujna činili 85 posto ukupnih štednih i oročenih depozita sektora stanovništva, odnosno na kraju rujna su bili na razini od 108 milijardi kuna ili 12 posto višoj nego na početku godine.

Podaci HNB-a pokazuju i da je od kraja 2008. godine zabilježen ponovni trend supstitucije kunskih depozita za devizne, iako je kunska štednja bilježila solidan rast proteklih godina.

Ukupni iznos kunskih depozita građana u prvih devet mjeseci ove godine smanjen je, naime, za 23 posto, odnosno za gotovo 6 milijardi kuna, na 19,4 milijarde kuna na kraju rujna.

Takva kretanja, ocjenjuju u HNB-u, započela su s prelijevanjem učinaka svjetske financijske krize na Hrvatsku, a nastavila su se pod utjecajem negativnih očekivanja glede domaćih gospodarskih kretanja.

Usprkos ovogodišnjem usporavanju rasta, štednja je u Hrvatskoj i dalje viša nego u većini zemalja regije.

Naime, štednja po glavi stanovnika u Hrvatskoj je, prema usporedbi relativnih pokazatelja, viša nego u Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj, a slični se rezultati dobivaju i ako se promatra udio štednje u BDP-u.

Iako to znači da je iznos štednje deponiran u hrvatskim bankama značajan, iz središnje banke upozoravaju da je iznos štednje po stanovniku još uvijek višestruko niži nego primjerice u razvijenim zemljama eurozone.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi