1000 RADNIKA ŽELI RADITI

Stečajni upravitelj Gredelja traži nastavak proizvodnje

11.12.2012 u 21:47

Bionic
Reading

Iz Tvornice željezničkih vozila Gredelj najavljuju da će stečajni upravitelj TŽV-a Gredelja Pero Hrkać na ročištu vjerovnika predložiti nastavak proizvodnje i ispitivanje svih mogućnosti za nastavak djelovanja u stečaju te nastavak rada kroz predložen stečajni plan

U srijedu se, naime, održava ročište vjerovnika na kojem će se ispitati prijavljene tražbine, a zatim ročište vjerovnika na kojem će se na temelju izvješća stečajnog upravitelja odlučivati o daljnjem tijeku stečajnog postupka.

Iako je Gredelj od 1. listopada u stečaju, njegov rad se u novim uvjetima itekako nastavlja, kaže se u Gredeljevu priopćenju.

Napominje se da su ciljevi tvrtke pozitivno poslovanje u stečaju radi održavanja djelatnosti i ostvarenja dobre podloge za uređivanje pravnog položaja i odnosa prema vjerovnicima.

Primarno je da Gredelj postane zdrav subjekt očišćen od nepotrebnih troškova i da kao takav može nastupati na tržištu željezničkih vozila u idućem razdoblju, kaže se u priopćenju.

Ujedno se prenosi izjava Pere Hrkaća koji je uvjeren da će, prihvatite li vjerovnici stečajni plan, to biti novi početak za Gredelj.

U Gredelju je trenutno zaposleno tisuću radnika, od čega 840 proizvodnih i 160 koji djeluju kao servis proizvodnji. Vrijednost imovine i potraživanja procijenjena je na 856 milijuna kuna, dok su ukupne priznate prijavljene tražbine vjerovnika približno 900 milijuna kuna.

Bivši i sadašnji radnici, njih ukupno 1.463, imaju priznate ukupne tražbine od približno 270 milijuna kuna bruto odnosno približno 215 milijuna kuna neto i oni su u prvom višem isplatnom redu.

U Gredelju očekuju da će Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca tijekom veljače 2013. godine radnicima isplatiti sveukupno približno 33 milijuna kuna. Nakon što se usvoji stečajni plan očekuju da će i preostali iznos, odnosno razlika od iznosa koji će isplatiti Agencija pa do ukupnog neto iznosa potraživanja radnika, biti podmiren u obrocima iz daljnjeg poslovanja tvrtke u stečajnom postupku.

U drugom višem isplatnom redu su najvećim dijelom banke i dobavljači odnosno 458 vjerovnika s ukupnim tražbinama od 502 milijuna kuna.

Pored toga, 30 milijuna kuna tražbina dobavljača još nije prijavljeno, a rok za prijavu je tri mjeseca od sutrašnjeg ročišta.