UPOZORENJE SINDIKATA

Stečaj brodogradilišta ne dolazi u obzir

  • Autor: Hina /tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.12.2009 15:29
  • Objavljeno 08.12.2009 u 15:25
brodogradnja

brodogradnja

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Nikola Vilić

Stečaj hrvatskih brodogradilišta nakon vjerojatne propasti i drugog kruga privatizacije za sindikate ne dolazi u obzir, pa će njihovi čelnici zajedno s Vladom tražiti alternativna rješenja koja isključuju mogućnost stečaja, rečeno je nakon današnjeg sastanka u Ministarstvu gospodarstva, rad i poduzetništva

Predstavnici sindikata iz pet brodogradilišta dogovorili su s ministrom Đurom Popijačem da će zajednički raditi na pronalaženju alternativnih rješenja stečajnim postupcima, koji bi se u slučaju neuspjeha privatizacije mogli otvoriti u svim brodogradilištima osim u pulskom Uljaniku.

Vlada je prošlog tjedna odlučila da će natječaji za drugi krug privatizacije hrvatskih brodogradilišta biti raspisani 6. siječnja iduće godine, a sindikalci očekuju da će se ponoviti fijasko iz prvog kruga jer su globalne okolnosti jednako nepovoljne kao i tada, a isti su ostali i obavezni uvjeti.

Za nas stečajevi ne dolaze u obzir, jer su dvostruko skuplji i jer će rezultirati gašenjem radnih mjesta, izjavio je novinarima predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević

U slučaju otvaranja stečajnog postupka u četiri brodogradilišta istoga trenutka bi na državni proračun 'leglo' 10,5 milijardi kuna državnih jamstava za kredite, upozoravaju sindikalci.

Osim toga, eventualno gašenje brodogradnje bilo bi težak udarac za posrnulo hrvatsko gospodarstvo u kojem 18,8 posto od ukupnog broja zaposlenih radi u prerađivačkoj industriji, a od toga zamjetan dio otpada na 10.500 zaposlenih u pet brodogradilišta, brojne kooperante i isporučioce usluga.

Stoga smo zatražili da Vlada i resorno ministarstvo izrade alternativna rješenja koja će eliminirati stečajeve, za što smo dobili 'zeleno svjetlo' od Popijača koji je spreman uključiti naše predstavnike u taj posao, kazao je Matijašević.

Također smo ministru skrenuli pozornost na Vladinu odluku da dok traje privatizacija treba osigurati likvidna sredstva za normalno poslovanje brodogradilišta, dodao je.

Neka brodogradilišta trenutno su u ozbiljnim poteškoćama s realnom prijetnjom da neće moći održati normalnu proizvodnju i osigurati isplatu plaća radnicima, a u najgoroj poziciji su Trogir, 3. maj i Brodosplit, rekao je Matijašević.

Po riječima predsjednika Sindikata metalaca Hrvatske Vedrana Dragičevića, za likvidno poslovanje u idućih šest mjeseci nisu potrebna velika sredstva, možda pedesetak ili sto milijuna dolara, što će brodogradilišta sigurno vratiti jer je dosad u 20 godina Vlada morala vratiti samo dva posto državnih jamstava.

Zbog problema s likvidnošću ministar financija 'mora se pomiriti s potpredsjednikom Vlade za gospodarstvo', rekao je Dragičević aludirajući na to da se radi o jednoj te istoj osobi, tj. Ivanu Šukeru

Oni 'moraju surađivati i dogovarati se što dalje napraviti' jer u proračunu nisu predviđena sredstva za brodogradnju, iako Vladu njezina odluka obvezuje na osiguravanje normalnog poslovanja brodogradilišta, napomenuo je Dragičević.

Sindikalci su također izvijestili da hrvatski pregovarači idu sutra u Bruxelles na razgovore o drugom krugu privatizacije brodogradilišta, pri čemu bi, po mišljenju sindikata, trebali ispregovarati da se natječajni rok s mjesec dana produži na dva ili tri mjeseca.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi