RIBARI UPOZORAVAJU

'Stanje u ribarstvu je alarmantno'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 23.10.2010 16:01
  • Objavljeno 23.10.2010 u 15:56
kalafat, brodogradnja, drveni brod, ribari

kalafat, brodogradnja, drveni brod, ribari

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Srećko Niketić

S ovogodišnjeg 15. susreta ribara Hrvatske, koji je u organizaciji Ceha za ribarstvo i akvakulturu Hrvatske obrtničke komore danas s radom završio u Poreču, ribari su zatražili formiranje cijene goriva za ribarski sektor tako da ne prelazi četiri kune po litri

U zaključcima, prihvaćenim nakon burne rasprave, zahtijevaju i da se u ribarskom sektoru ukine PDV za repromaterijal te smanji stopa PDV-a za cijenu prodane ribe na deset posto. Isto tako traže smanjenje poreznih i drugih davanja, kako bi se olakšalo poslovanje u ribarskom sektoru jednako europskim uvjetima.

Predstavnici ribarskog sektora su od Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja zatražili hitno sazivanje sjednice Nacionalnog savjeta za ribarstvo kako bi se ukazalo na 'alarmantno stanje u pogledu raspoloživih resursa u ribarstvu'.

'Obračun PDV-a za zadruge treba biti isti kao za obrtnike koji su u sustavu PDV-a, dok zadruge trebaju plaćati PDV, po naplaćenoj realizaciji', zaključeno je, uz ostalo, na susretu ribara.

U okviru strukturnih potpora, onim ribarima koji to nisu realizirali, treba omogućiti jednake potpore, kao što su imali kroz program potpora za kapitalna ulaganja, navodi se, uz ostalo, u zaključcima sa 15. susreta ribara.

Predstavnici u ribarskom sektoru traže i da se pronađu modele sufinanciranja članicama klastera za projekte koji su započeti u Klasteru marikulture, a koji predstavljaju više od 90 posto proizvodnje ukupne marikulture u Hrvatskoj.

Među danas prihvaćenim zaključcima je i onaj kojim se od Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja traži da se predstavnici Ceha ribara pravodobno uključe u izradu Nacionalnog strateškog plana hrvatskog ribarstva i slijedom toga i operativnog programa.

Hrvatski ribari traže uvođenje besplatnog telefonskog broja za poziv Obalne straže, kako bi se mogle dojavljivati incidentne situacije na moru. Traže i da se izvan snage stavi Pravilnik o radnom vremenu ribara jer je neprovediv u praksi.

Dogovoreno je da se slijedeći 16. Susret ribara održi u Primorsko-goranskoj županiji.

Inače, na dvodnevnom ribarskom skupu, kroz stručna izlaganja i raspravu, razmotrene su aktualne teme vezane za ribarsku problematiku, među ostalim, o perspektivama hrvatskog ribarstva, o ribarstvu u Istarskoj županiji, plivaričarskom ribolovu, koćarskom ribolovu u unutarnjem i vanjskom ribolovnom moru, stanju u marikulturi, kao i o položaju hrvatskog ribarstva nakon ulaska u EU, stanju i perspektivama razvoja ribarskih zadruga te o strukturalnoj politici u ribarstvu, kapitalnim ulaganjima te potpori ulaganjima u ribarstvu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi