UŠAO U GORENJSKU BANKU

Srpski 'kralj šećera' postao suvlasnik slovenske banke

11.01.2016 u 15:47

Bionic
Reading

Slovenska Gorenjska banka završila je dokapitalizaciju u iznosu od 13 milijuna eura, a većinu novoizdanih dionica uplatila je srbijanska AIK banka, u vlasništvu MK Group poduzetnika Miodraga Kostića, koja tako sada ima gotovo 14 postotni udio u Gorenjskoj banci

Gorenjska banka u ponedjeljak je objavila da je uspješno završena dokapitalizacija u kojoj su upisane i uplaćene sve 56.522 nove dionice, po cijeni 230 eura po dionici.

Skoro sve nove dionice (53.768) upisala je AIK banka, koja je za to uplatila 12,37 milijuna eura te je postala drugi najveći pojedinačni vlasnik Gorenjske banke.

Kako prenose slovenski listovi, nakon dokapitalizacije najveći su pojedinačni dioničari Sava s udjelom od 37,6 posto te AIK banka s udjelom od 13,9 posto, a među većim su dioničarima i osiguranje Triglav (4,1 posto), državna 'loša banka' odnosno DUTB (3,8 posto) te Banka Sparkasse i Erste Group Bank (obje s po 2,6 posto)

No, Savi je Banka Slovenije u jesen prošle godine oduzela glasačka prava u Gorenjskoj banci pa će u skupštini dioničara Kostićeva banka imati 10 posto glasova dok će joj za više trebati suglasnost slovenske središnje banke.

Kako srbijanska AIK banka dokapitalizacijom stječe više od 10 posto glasačkih prava u Gorenjskoj banci, Kostićeva će grupacija morati za operaciju dobiti i odobrenje slovenske središnje banke, navode ljubljanski list 'Dnevnik' i poslovni list 'Finance'.

Slovenski mediji prenose kako AIK banka na bankarskom tržištu Srbije ima 5,9 postotni tržišni udio, što je na tom tržištu svrstava na šesto mjesto među 29 banaka.

Prenose i kako je riječ o drugom velikom ulaganju Kostića u Sloveniji, nakon što je prošle godine od tvrtka Istrabenz turizam, preko svoje švicarske firme Agra Holding AG, za 25 milijuna eura kupio hotel Kempinski Palace u Portorožu, najluksuzniji hotel na slovenskoj obali.