gablec gratis

Šrilanski restoran iz Zagreba besplatno će nahraniti medicinare: I ostali ugostitelji kreću njihovim stopama, otkrivamo detalje

07.12.2020 u 21:10

Bionic
Reading

Curry Bowl, popularni šrilanski restoran u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici, slavi petu obljetnicu, a kako bi proslavili rođendan u skladu sa situacijom u zemlji i svijetu, odlučili su svim zdravstvenim djelatnicima koji se bore protiv koronavirusa ovaj tjedan dati besplatne obroke. Razgovarali smo s vlasnicima te se u Udruzi ugostitelja raspitali planiraju li i drugi njihovim stopama

Do petka 11. prosinca zdravstveni djelatnici hrvatskih bolnica mogu preuzeti besplatan obrok pokazujući svoju radnu iskaznicu ili sličan dokument, kaže nam Clement Senaratne iz Curry Bowla.

Njihova industrija, kao i sve druge, jako je pogođena koronakrizom. 'Imamo dva restorana, jedan u Zagrebu i drugi na otoku Obonjanu. Ove godine prvi put od 2016. nismo otvorili restoran na moru dok smo i u Zagrebu na jako tankom ledu. No unatoč dva lockdowna, nismo otpustili nijednog od naših 15 radnika. Preko ljeta, dok su trajala normalna vremena, znali smo zaposliti i do 25 ljudi', kaže Senaratne za tportal.

Restoran Curry Bowl Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Curry Bowl

Kaže kako je svaka Vladina pomoć ugostiteljstvu dobrodošla, no i da je plaćanje samo dijela plaća iz državnog proračuna jako malo u odnosu na ostale troškove koje ima restoran.

'Zbog trenutačnog lockdowna srezali smo sve troškove, tako da nam je sad glava samo malo iznad vode. Za petu obljetnicu poslovanja htjeli smo pomoći herojima koji rade u bolnicama i bore se protiv virusa, zbog čega od 4. do 11. prosinca dijelimo besplatne obroke', zaključuje naš sugovornik, čiji je restoran lani prodao 82.000 obroka dok su prvu godinu poslovanja zaključili s 45.000 prodanih obroka.

Marin Medak, vlasnik restorana Rougemarin i šef Nacionalnog udruženja ugostitelja, još je u nedjelju najavio kako je udruga ponudila bolnici Dr. Fran Mihaljević, koju vodi Alemka Markotić, donaciju grijalica za šatore ispred bolnice.

No to nije sve, otkriva za tportal.

'Gotovo svi članovi udruženja žele pomoći, kontaktirali smo još u petak s bolnicama i radimo sistematski. Ponudili smo se zaraznoj bolnici, Institutu Andrija Štampar, Rockefellerovoj i bolnici u Dubravi. Popisat ćemo što kome treba, a članovi udruge donirat će u skladu sa svojim mogućnostima', kaže nam Medak.

'Proces zasad ide dosta sporo, ali nadamo se da će to brzo promijeniti. Želimo donirati i želju su iskazali svi jači restorani - Boban, Vinodol, Okrugljak, Torte i to, Leggiero, Batak, svi žele participirati onoliko koliko mogu i netko će dati tri grijalice, netko pet, netko će dati kavu, netko će dati gablece za osoblje bolnica, a sve ćemo im mi to pripremiti', otkriva Medak.

Podsjetimo, od kraja studenog restorani i kafići u cijeloj zemlji zatvoreni su u sklopu širih mjera kojima se pokušava obuzdati širenje koronavirusa. Ugostitelji su iskazali najviše nezadovoljstva novim mjerama Vlade za pomoć gospodarstvu, a Medak je jedan od glavnih pregovarača s Vladom o novim olakšicama.

Zagreb: Ugostitelji poručuju da još jedan lockdown neće preživjeti - ilustracija Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

'Sad smo od Vlade dobili ono što se kod ugostitelja zove bakšiš, a u ovoj situaciji to nije dovoljno. Tražimo sniženje PDV-a, što bi državu koštalo svega 300 milijuna kuna, znatno manje nego što su teške sve druge mjere, a sektoru bi to puno više značilo', rekao je ranije Medak.