KONFERENCIJA O ZLATU

'Središnje banke se žele maknuti od dolara pa sve više kupuju zlato'

22.03.2023 u 12:55

Bionic
Reading

Na prvoj konferenciji o zlatu Crogold 2023 u zagrebačkom Garden In Hilton hotelu vodeći stručnjaci za tržište zlata pružili su uvid u najnovije trendove iz industrije plementih metala.

Saša Ivanović, direktor Centra Zlata, tvrtke koja se bavi otkupom i prodajom investicijskog zlata u Hrvatskoj u obraćanju novinarima naglasio je da je ulaganje u investicijsko zlato relativno novi oblik ulaganja u Hrvatskoj. 'Ulaganje u zlato postalo je isplativo tek nakon ulaska u Europsku uniju, kada je ukinut PDV na kupnju zlata', pojasnio je Ivanović.

Rekao je da potražnja za zlatom raste u zadnje vrijeme za razliku od ranijih godina kada je zbog niske inflacije zlato bilo u drugom planu.

Na okruglom stolu 'Investiranje u zlato kao borba protiv inflacije i sigurnost za starost' sudionici su komentirali aktualne gospodarske trendove i previranja na financijskom tržištu u kontekstu ulaganja u zlato.

Komentirajući nestabilnost financijskih tržišta, ekonomski analitičar Neven Vidaković naglasio je dva razloga koji su doveli do krize. 'Dogodilo se to da su kamatne stopa tako brzo rasle da se s njima nitko ne može nositi. U Europi je dodatni problem što je Europska središnja banka krivo kontrolirala inflacijski proces', rekao je Vidaković.

Smatra da je ključni problem što nema kreditne politike. 'Realna privreda se teško prilagođava situaciji. Europske banke se zatvaraju, a kompanijama su potrebni krediti', upozorava Vidaković.

Upitan je li zlato najbolja zaštita od inflacije, Ivanović je naglasio da je to dobra opcija za neprofesionalne ulagače jer je riječ o jednostavnom ulaganju u fizičku imovinu.

  • +11
Zlato Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Pritom je naglasio je ulaganje u zlatno na duži rok (3 godine i više) može donijeti siguran prinos. 'Od 1972. godine od kada ono više nije vezano za dolar cijena zlata porasla je 4800 posto što znači da je u zadnjih 50 godina donosilo prosječni godišnji prinos od 8,5 do 9,5 posto.' rekao je Ivanović.

'No to ne znači da će se svake godine moći ostvarivati taj prinos. Ali ako gledamo da je zlato dugoročna investicija, onda je to neki iznos koji ulagači mogu očekivati da će dobiti ulaganjem u zlato', ustvrdio je Ivanović, dodajući da u posljednje vrijeme do interesa hrvatskih građana za kupovinu zlata prvenstveno dolazi zbog visoke inflacije, kao i povećane nesigurnosti, zbog najava potencijalne recesije.

Što se tiče sigurnosti ulaganja, predstavnik najstarije njemačke kovnice zlata Marijo Kokić, naglasio je da se kupnjom investicijskog zlata dobiva certifikat koji garantira njegovu čistoću i to da je proizvedeno po najvišim ekološkim standardima.

Ivanović je rekao da je u posljednje vrijeme primjetan trend kupovine većih količina zlata od strane središnjih banaka. 'Banke se žele maknuti od američkog dolara, očekuju nestabilnost na financijskim tržištima', pojasnio je Ivanović.

Dodao je da službene brojke o kupnji zlata nisu sasvim točne jer se značajni dio kupnji obavlja izvan službenih tržišta. 'Primjerice, Rusi su nedavno prodali značajnu količinu zlata Kinezima mimo standardnih puteva', rekao je Ivanović.

Vidaković je naglasio da je snažan rast cijena zlata odraz slabljenja vrijednosti novca. 'Nije vrijednost zlata narasla, nego je vrijednost novca pala', rekao je Vidaković.

Ivanović je rekao da investicijsko zlato treba promatrati kao jednu vrstu novca. Kada je riječ o inflaciji, zaključio je da će najviše patiti obični građani koji imaju štednju u banci.