DOGOVOR S MMF-OM

Srbija otpušta 14.000 službenika

14.09.2009 u 09:12

Bionic
Reading

Vlada Srbije namjerava budžetski deficit sljedeće godine 'pokriti' smanjenjem broja zaposlenih u javnom sektoru.

Ministrica financija Dijana Dragutinović izjavila je da je s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) dogovoreno da oko 14 tisuća zaposlenih koji plaću primaju od države bude otpušteno.

Analitičari, pak, upozoravaju da Vladi neće biti nimalo jednostavno ispuniti ovu najavu, ali ocjenjuju da je Srbija pred dilemom: otpuštanja u javnom sektoru ili povećanje Poreza na dodatnu vrijednost (PDV), javlja BBC.

Ministrica financija Dijana Dragutinović, za srpske medije je izjavila da sva ministarstva u Vladi do petka trebaju predati planove uštede za sljedeću godinu, koje zatim ona treba unijeti u prijedlog budžeta za sljedeću godinu sa kojim će Srbija izaći pred MMF.

Prijeporna točka je budžetski deficit za sljedeću godinu. MMF, kako navodi ministrica, inzistira da on bude tri i pol posto BDP-a, a Srbija traži četiri posto.

Ono što je dogovoreno su otpuštanja, rekla je Dragutinović dodajući da će i pored isplata otpremnina za 14.000 ljudi, država njihovim otpuštanjem biti na dobitku.

Prema nekim procjenama u Srbiji je u javnom i državnom sektoru zaposleno oko pola milijuna ljudi.

Komentirajući najavu otpuštanja 14 tisuća zaposlenih, urednik Blic Novca Mijat Lakićević kazao je da se to ne odnosi samo na zaposlene u državnoj administraciji nego u i školstvu, zdravstvu i općinskim upravama.

S obzirom na to da je Vlada Srbije i ranije najavljivala smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, a ništa konkretno nije napravila, Lakičević navodi da je pitanje koliko je najavljeno otpuštanje realno i ocjenjuje da će biti veliki izazov.