RAST BDP-A

Srbija nakon 18 godina prestiže Hrvatsku

18.10.2010 u 12:42

Bionic
Reading

Srbija će ove godine, sa 1,5 posto koliko očekuje MMF, ostvariti najveći rast bruto društvenog proizvoda (BDP) u regiji, a uskoro će prvi put nakon 18 godina stići i prestići hrvatski BDP, piše beogradski Press

MMF navodi da Srbija ima veću gospodarsku ekspanziju nego susjedi, ali neće premašiti 1,5 posto.

Europska komisija ocijenila je da su naši istočni susjedi zabilježili rast BDP-a zahvaljujući snažnijem izvozu. Isto tvrde i srpski ekonomisti, koji, međutim, ocjenjuju da je rast vrlo skroman imajući u vidu polaznu poziciju, odnosno prošlogodišnji pad od tri posto.

Ekonomist Mlađen Kovačević objašnjava da su pored izvoza, veliku ulogu u rastu srpskog BDP-a odigrali i subvencionirani krediti za stanovništvo i gospodarstvo.

'Taj skroman rast praćen je velikim dopingom. Naime, dosta se ulagalo u gospodarstvo i u stanovništvo putem raznih kredita i subvencija, što je pospješilo potražnju. Zaslugu imaju i banke koje su ove godine povećale aktivnost, a blagom porastu je doprinijela poljoprivredna proizvodnja koja će u drugom kvartalu porasti za dva posto', rekao je Kovačević.

On dodaje da bez obzira na ovaj rast, Srbija nije izašla iz krize, posebno kada se uzme u obzir i ogroman broj ljudi koji je u međuvremenu ostao bez posla i velike probleme građevinske industrije.

Ekonomist Miroslav Zdravković kaže da će Srbija prvi put poslije 18 godina stići i prestići BDP Hrvatske.

'U 2011. i 2012. godini Hrvatska i Srbija će imati izjednačen udio u svjetskom BDP-u, dok će od 2013. godine Srbija preuzeti lidersku poziciju. U 1980. naša zemlja je imala 33,5 posto veći društveni proizvod od Hrvatske. Da bi vratila ovu relativnu poziciju, Srbija bi trebala imati više stope rasta od Hrvatske u narednih 15 do 20 godina', navodi Zdravković.