PROPALA SKUPŠTINA

Spor HFP-a i Orca tjera Sunčani Hvar u stečaj

  • Autor: Banka/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.02.2010 15:47
  • Objavljeno 03.02.2010 u 15:02
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Orco u srijedu nije uspio izglasati odluku o smanjenju temeljnog kapitala, izdavanju konvertibilnih obveznica i izmjeni Statuta društva. HFP i Orco trebaju novi Sporazum dioničara, a rješenje za Sunčani Hvar je zajedničko nalaženje novoga partnera, smatra predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak

'Prema revizijskom izvješću za 2008., financijska pozicija Sunčanog Hvara je takva da društvo u doglednoj budućnosti neće moći stabilno poslovati, te stoga hitno treba poduzeti određene mjere. Međutim, mjere koje je predložila Orco grupa i na današnjoj ih Skupštini dioničara pokušala provesti, nisu prihvatljive Hrvatskom fondu za privatizaciju i stoga za njih ne možemo glasati', kazao je u srijedu predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak tijekom trajanja skupštine Sunčanog Hvara, koja se održavala u Zagrebu.

A Orco, iako je većinski vlasnik Sunčanog Hvara, tako u srijedu bez glasova HFP-a nije mogao izglasati odluku o smanjenju temeljnog kapitala, izdavanju konvertibilnih obveznica i izmjeni Statuta društva, jer za njih nije dovoljna natpolovična većina, dok na odluku da se Uprava društva ovlasti za raspolaganje nekretninama Fond po Sporazumu dioničara ima pravo veta. Regionalni direktor Orco grupe i član NO Sunčanog Hvara Dragan Lazukić smatra pak da je Fond time što je glasao protiv navedenih prijedloga onemogućio reprogramiranje dugova tvrtke, te da je gura prema stečaju.

Duvnjak je pojasnio da predloženo pokrivanje gubitka Sunčanog Hvara (koji se do kraja 2008. popeo na 335 milijuna kuna) smanjenjem temeljnog kapitala društva smanjenjem nominalne vrijednosti dionice Sunčanog Hvara sa 100 na 30 kuna Fondu nije prihvatljivo jer bi tako njegov vlasnički udjel sa sadašnjih oko 33 posto pao na ispod 10 posto. HFP-u nije prihvatljivo ni da se nastale obveze društva podmiruju izdavanjem konvertibilnih obveznica u iznosu od 114,5 milijuna kuna, jer bi to vjerovnicima (primjerice građevinskim tvrtkama) omogućilo ulazak u vlasničku strukturu.

Usto, kazao je Duvnjak, Fond ne može dopustiti da se Uprava Sunčanog Hvara ovlasti za raspolaganje nekretninama jer ne može dopustiti da se prodajom nekretnina podmiruju obveze društva.

'Svjesni smo činjenice da Sunčani Hvar više nije u mogućnosti isplaćivati plaće, niti pripremiti sezonu, zbog čega će i sada nedostatni prihodi biti još manji. No, Orco i HFP moraju zajednički naći rješenje ali ne ovakvo kakvo su htjeli provesti na skupštini, već ono koje bi uvažavalo kako interese Orca, tako i interese zaštite državne imovine, drugih dioničara, zaposlenika, ali i samog društva kao najvažnijeg poslodavca na otoku Hvaru.

Zato treba utvrditi sve okolnosti od 2005. kad je Orco preuzeo upravljanje Sunčanim Hvarom do danas, sve financijske i poslovne odluke, vidjeti što je uzrok poteškoća i čija je odgovornost za nastalo stanje, te zajedno s Orcom načiniti novi Sporazum dioničara u kojem bio se točno utvrdile obveze oba partnera. Najvjerojatniji izlaz je zajedničko pronalaženje novoga partnera, koji bi stekao i dionice Orca i one koje su u portfelju HFP-a, no za to treba suglasnost i Orca i Fonda', zaključio je Duvnjak.

Naime, kako proizlazi iz podataka o poslovanju društva, od 2005. kad je Fond predao Sunčani Hvar Orcu na upravljanje obveze društva narasle su sa 107 na 538 milijuna kuna iz čega se, kažu u Fondu, vidi da Orco nije osigurao stabilno poslovanje društva, što je bila njegova obveza prema postojećem Sporazumu dioničara koji istječe polovicom ove godine. Istodobno, imovina društva uvećana je sa 527 na 897 milijuna kuna i još uvijek je veća od obveza. Od 2005. do danas vrijednost dionice Sunčanog Hvara smanjena je sa 125 na oko 35 kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi