GLE IZNENAĐENJA

Spomenik domovini gradit će tvrtka Bandićeva kuma

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 13.08.2019 10:42
  • Objavljeno 13.08.2019 u 10:34
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: UHA

Ugovor za gradnju spomenika domovini u Zagrebu dodijeljen je tvrtkama Tigra i Vodotehnika, jedinim ponuđačima na natječaju. Grad je procijenio da će radovi stajati 30 milijuna kuna, a zajednica ponuditelja Tigra-Vodotehnika dala je ponudu da će ih odraditi za 34,7 milijuna kuna

Izvođači radova odabrani su u drugom pokušaju, nakon što je u siječnju poništen natječaj na koje je također stigla samo ponuda Tigre i Vodotehnike. Tada je procijenjena vrijednost spomenika bila 21,5 milijuna kuna bez PDV-a, Tigra je ponudila šest milijuna kuna višu cijenu – 27,5 milijuna kuna, što s PDV-om iznosi 34,3 milijuna kuna. Ovaj puta ponuda je prihvaćena jer je u međuvremenu Grad napravio novu procjenu i zaključio da će radovi stajati 30 milijuna kuna, piše Večernji list.

Tvrtka Vodotehnika poznata je kao izvođač 'Bandićevih fontana', a Tigra po brojnim unosnim poslovima za grad. Riječ je o tvrtki Bandićeva kuma, imenjaka Penave, koja je u posljednje vrijeme dobila poslove izgradnje rotora i sljemenske žičare.

Neki poslovi koje je Tigra ranije radila za Grad predmetom su istrage Uskoka, poput 'zlatnih WC-a', kućica ZET-a te sanacije Velikog potoka na zagrebačkom Črnomercu.

  • +2

Pobjednički radovi - Spomenik domovini

Izvor: Promo fotografije / Autor: Uha.hr

Tigra zapošljava 63 djelatnika, a lani je ostvarila 52,7 milijuna kuna prihoda, uz dobit od 2,1 milijun kuna.

Spomenik domovini trebao bi niknuti na livadi između koncertne dvorane Vatroslav Lisinski i zgrade Gradske uprave po projektu arhitekta Nenada Fabijanića, a imat će Zid svjetlosti kao podsjetnik na Zid boli te svojevrstan oltar. Prema Spomeniku domovini bit će okrenut i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, čiji je kip postavljen preko puta.

Radovi bi mogli početi na jesen, a sam autor kaže kako bi se u idealnim uvjetima Spomenik domovini mogao otkrili iduće ljeto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!