SINDIKATI UPOZORAVAJU:

'Splitski škver ugasit će se sam od sebe!'

14.09.2010 u 13:36

Bionic
Reading

U brodogradilištima je sve više neizvjesnosti, a sve manje posla. Sindikat metalaca Hrvatske (SMH) zbog toga je danas ponovo zatražio hitan sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor uz prijetnju izlaska na ulice ako ih Banski dvori nastave ignorirati

Čelnik SMH-a Vedran Dragičević požalio se da ih Vlada već tjednima ne informira o pregovorima koje vodi s potencijalnim kupcima brodogradilišta te kako teče izrada planova za restrukturiranje.

'Preko medija saznajemo da je Vlada praktički donijela odluku da će prodati brodogradilišta tvrtkama koje su se prijavile na natječaj. Povjerenstvo za privatizaciju, čiji smo članovi, više ne djeluje. Ono je samo smokvin list koji stvara privid socijalnog dijaloga. Dokazuje to i odluka Vlade da nastavi pregovore sa samoborskim DIV-om iako je povjerenstvo negativno ocijenilo njihovu ponudu za Brodosplit', rekao je Dragičević

Sindikat metalaca Vladi je dao rok od sedam dana da odgovori na njihov poziv za hitan sastanak inače će, najavili su, poduzeti niz industrijskih akcija od kojih je zadnja izlazak radnika na ulice. Razgovor s Kosor trebao bi se održati, naglasio je Dragičević, prije nego što se Europskoj komisiji prezentiraju planovi restrukturiranja.

Radnici u brodogradilištima sve su nervozniji, jer ima sve manje posla. Brodosplit će se, upozorava čelnik SMH-a, ugasiti sam od sebe, jer nema nijedan naručeni brod do kraja godine. Brodotrogir ima popunjenu ovu i cijelu iduću godinu, a riječki 3. maj ima ugovorenih brodova dovoljno da pokrije dio 2011. godine.

'Već sada bi se trebali dogovarati poslovi za 2012, ali to brodogradilišta nisu u mogućnosti zbog zabrane Europske komisije da se potpisuju novi ugovori dok se ne prihvati program restrukturiranja. Svi su škverovi u opasnosti', upozorio je Dragičević.

On je još jednom zatražio da se brodogradilištima, bez obzira na to jesu li privatna ili državna, da rok od tri godine da pokušaju dokazati da građenje brodova i u Hrvatskoj može biti isplativo. Nakon toga, ako u tome ne uspiju, sindikati su spremni pristati i na stečaj.