PRED OVRHOM RBA

Spas Peveca ovisi o Jankomiru

28.06.2010 u 10:43

Bionic
Reading

Uspjeh stečajnog plana Peveca, ovisi o zadržavanju trgovačkog centra u Jankomiru, nad kojim je RBA pokrenula ovrhu s obzirom na to da taj centar trenutačno ostvaruje oko polovicu prihoda od ukupno deset otvorenih trgovina Peveca u stečaju

Stečajnog upravitelja Peveca Darka Šketa idućih mjeseci čeka težak posao: izraditi stečajni plan, uvjeriti većinu vjerovnika — njih oko tisuću — da ga prihvate, osigurati dovoljno visok promet trgovačkih centara za podmirenje tekućih troškova i nagomilanih dugova i vratiti povjerenje potrošača, piše Business.hr

Sve to međutim neće biti izvedivo — štoviše, cijeli stečajni plan dolazi u pitanje ako Raiffeisenbank Austria ustraje na ovrsi koju je pokrenula nad prodajnim centrom Pevec u zagrebačkom Jankomiru, koji je u vlasništvu Instalotehne, još jedne tvrtke Višnje i Zdravka Peveca koja je također u stečaju.

Da bi Pevecovi centri, od kojih trenutačno radi njih deset, nastavili s radom, Šket će stečajnim planom, koji radi u suradnji s konzultantima iz KPMG-a, vjerovnicima dobavljačima predložiti da svoja potraživanja pretvore u vlasničke udjele.

Tako bi Pevec iz ruku obitelji Pevec, koja ga je osnovala i dovela do ruba propasti, prešao u vlasništvo oko tisuću dobavljača. To je međutim nešto u što Šket tek treba uvjeriti dobavljače, koji bi u suprotnom ostali bez svojih potraživanja. Banke bi pak u tom slučaju pristale na reprogram duga.

No najveća mu je prepreka trenutačno ovrha koju je pokrenula RBA nad centrom u Jankomiru koji zahvaljujući lokaciji i veličini donosi oko polovicu prihoda koji Pevec trenutačno ostvaruje u deset otvorenih centara. Banka nad centrom u Jankomiru ima hipoteku u iznosu 90 milijuna kuna, a procijenjena vrijednost mu je 157 milijuna kuna.