novi vjetrovi

'Spaljivanje mostova' više nije smrt za vašu karijeru. Evo zašto

18.06.2023 u 17:42

Bionic
Reading

Odlazak iz jedne kompanije i prelazak u drugu 'na ratnoj nozi' tj. u lošim odnosima s bivšim poslodavcem oduvijek se smatrao profesionalno riskantnim potezom. No, prema slučajevima koji su se počeli nedavno događati to više uopće ne mora biti tako opasno po vašu karijeru

Abbe, zaposlenica američke medijske kuće, pod uvjetom anonimnosti otvorio je dušu BBC-u: 'Sjećam se točnog trenutka, ima li smo brainstorming sastanak i ja sam iznosila neke svoje ideje, no svaki puta šef bi me poklopio. Bila sam toliko frustrirana da sam ga agresivno upitala 'mogu li samo završiti misao?'. Nakon toga, zavladala je šutnja, a sastanak je brzo završio.

Šutnja je, kaže Abbe, potrajala iduća dva, treći dan nazvali su je iz ljudskih resursa i očekivano, priopćili joj da je ostala bez posla. Također očekivano, Abbe je krivila sebe zbog izljeva bijesa na sastanku.

'Spaljivanje mostova' ima bezbroj pojavnih oblika, ali najčešće se događa kod osoba poput Abbe, kod kojih frustracije 'kuhaju' dugo vremena. Drugi, jednostavno samo daju otkaz, često i javno osramote poslodavca i tako si nepovratno oštete ili unište karijeru.

No, tvrde stručnjaci, u vremenima dok traje bitka za svakog zaposlenika 'spaljivanje mostova' više nije zadnji čavao u lijesu karijere.

Kako radnici postaju sve glasniji u kritiziranju svojih bivših i aktualnih poslodavaca i toksične radne atmosfere, na zapadu se povela diskusija o 'normaliziranju' loših radnih uvjeta. Spaljivanje mostova tako je prestalo biti tabu tema, a u nekim je slučajevima i poželjno kako bi se radna mjesta promijenila nabolje.

  • +4
Štrajk - ilustracija Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić

Izreka 'Spalite mostove' potiče iz doba Rimskog carstva: rimska legija napala bi strani teritorij i doslovno spalila mostove iza sebe, kako se legionari ne bi imali gdje povlačiti. U kontekstu radnog mjesta, spaljivanje mostova znači da ste neku tvrtku nepovratno napustili, oštetili svoju reputaciju i prekinuli veze koje su vam pomogle pomoći u profesionalnom razvoju.

Erin Gallagher, predsjednica and osnivačica Elle, američke kompanije fokusirane na inkluzivnost na radnom mjestu kaže za BBC da je termin 'spaljivanje mostova' previše dramatičan i posve neusklađen s današnjim potrebama tržišta rada, koje prioritiziraju zdravo radno okruženje.

Ona kaže da je spaljivanje mostova ne samo dobro za radnike, nego je dobro i za loše poslodavce jer ono vodi u strukturne promjene zbog kojih svima na radnom mjestu postane lakše govoriti istinu.

Kirsten, također anonimna sugovornica BBC-a napustila je posao još 2018. kad je osjetila da je diskriminirana zbog invaliditeta jer joj poslodavac nije dopustio da povremeno radi od kuće, a na posluju ju je držala benificija da joj je poslodavac pokrivao troškove zdravstvene zaštite.

Danas kaže kako joj je žao što nije spalila mostove jer joj je činjenica da je otišla od poslodavca u tišini narušila samopouzdanje. 'Kad ne učinite nešto što vas može ojačati, osjećate se loše', kaže Kirsten.

Gallagher se slaže s tom konstatacijom i zaključuje: 'Kad bi svi slijedili tradicionalne savjete, možda bi svi i još uvijek bili jednom nogom u toksičnoj radnoj atmosferi, nikad se ne bi usudili krenuti naprijed. Moramo se zauzeti da termin 'spaljivanje mostova' više nema negativne konotacije i moramo se početi pitati 'zašto bi ja ostao povezan s ljudima koji su mi naudili i zašto bi bio dio nečega što čini štetu drugima'.