potvrdio eurostat

Inflacija u eurozoni pala na sedam posto

16.06.2023 u 12:45

Bionic
Reading

Inflacija u EU zamjetno je oslabila u svibnju, prateći sporiji rast cijena u eurozoni zahvaljujući pojeftinjenju energije, izvijestio je u petak europski statistički ured.

Na razini EU-a inflacija iskazana harmoniziranim indeksom cijena (HICP) spustila se u svibnju na 7,1 posto, s 8,1 posto u prethodnom mjesecu, izračunali su statističari.

U eurozoni spustila se sa 7,0 na 6,1 posto, potvrdio je Eurostat procjenu s početka mjeseca.

Na mjesečnoj razini cijene su na oba područja bile stabilne, nakon 0,6-postotnog rasta u travnju.

Inflaciju je u eurozoni u svibnju, prema Eurostatovim podacima, zakočio pad cijena energije, za 1,7 posto u odnosu isti prošlogodišnji mjesec. U travnju bila je poskupjela za 2,4 posto.

Do ožujka cijene energije bilježile su na području primjene zajedničke europske valute dvoznamenkaste godišnje stope rasta zbog niske poredbene osnovice na samom početku 2022., prije ulaska ruskih postrojbi u Ukrajinu i niza zapadnih sankcija Rusiji.

Među zemljama EU-a koje nisu u sastavu eurozone najvišu stopu inflacije bilježila je u svibnju Mađarska, od 21,9 posto. Dvoznamenkasti rast cijena bilježile su Poljska i Češka, obje od po 12,5 posto, a blizu je i Rumunjska s 9,6 posto.