CRNE PROGNOZE

Soros: Stiže još opasnija kriza

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nakon prividnog oporavka moguća je nova globalna kriza i to s dvostrukim dnom (W), samo nisam siguran hoće li to biti 2010. ili 2011., rekao je Soros u Budimpešti

A sada je izjavio da je nakon prividnog oporavka moguća nova kriza i to s dvostrukim dnom (W), samo nije siguran hoće li to biti 2010. ili 2011. godine. Rekao je to u seriji predavanja održanih na Central European University u Budimpešti krajem listopada kada je najavio i osnivanje novog ekonomskog instituta (Institute for New Economic Thinking) u koji će tijekom deset godina uložiti 50 milijuna dolara.

Soros je odlučio osnovati Institut u svjem rodnome gradu sa ciljem da osmisli novu financijsku regulaciju, suprotno od paradigmi koje trenutno postoje, kako bi se u budućnosti izbjegla nova kriza.

Soros naime smatra da su trenutni svjetski valutni aranžmani prepuni opasnosti te da svijet treba novu globalnu regulaciju financijskih tržišta i reformu brettonwoodskih institucija, jer da je iza 'nevidljive ruke tržišta' na djelu 'vidljiva ruka politike' koja je i stvorila pravila i uvjete današnjih tržišnih mehanizama. A kako su oni i doveli do globalne krize, moraju se što prije mijenjati.

Soros, koji upravlja hedge fondom Soros Fund Management i koji je 1992. zaradio milijardu dolara igrajući na to da će tečaj britanske funte pasti, kaže da u novom svjetskom poretku neće više dominirati Sjedinjene Američke Države već Kina. Ona međutim mora usvojiti principe demokracije i postati otvoreno društvo, važno je to i za svijet ali i za kinesko gospodarstvo koje jedino tako dalje može rasti.

Dolar više nema povjerenje kao što je imao, no nema ga niti jedna druga valuta. Stoga valute bježe u zlato i sirovine, što je štetno jer se ne ulaže produktivnije. Soros stoga zaziva novu konferenciju u Bretton Woodsu na kojoj bi se stvorili novi temelji međunarodne financijske regulacije i novi valutni odnosi. A oni, između ostaloga, znače širenje specijalnih prava vučenja (Special Drawing Rights - SDRs) koji su trenutno denominirani u nekoliko valuta na kineski yuan i neke druge valute. To bi, kaže Soros, omogućilo međunarodnoj zajednici da prisili Kinu da napusti svoju vezanost za dolar što bi najbolje smanjilo svjetske neravnoteže (američki deficit i kineski suficit), ali bi riješilo i mnoge druge probleme poput globalnog zatopljenja i nuklearnih prijetnji.

Budućnost svijeta ovisi o tome kako će SAD prepustiti svoju dominaciju Kini, te kako će Kina preuzeti tu ulogu, zaključio je svoja izlaganja Soros.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi