FINANCIJSKI PROTEKCIONIZAM

Soros: Siromašnima trebaju jeftini krediti MMF-a

23.03.2009 u 10:17

Bionic
Reading

U članku za Financial Times, poznati financijer i filantrop George Soros travanjski samit G 20 opisuje kao događaj od 'biti ili ne biti' značenja te ističe kako bi njegova središnja tema trebala biti zaštita siromašnih zemalja na periferiji svjetskog financijskog sustava

Soros piše da se aktualna kriza razlikuje od svih drugih poslije Drugog svjetskog rata budući da su vlade bogatih zemalja bile prinuđene spašavati financijski sustav od kolapsa. To su učinile faktičkom garancijom da neće dopustiti propast više ijedne značajnije svjetske banke.

Međutim, smatra Soros, vlade siromašnih zemalja nisu mogle pružiti slične garancije, što je rezultiralo bijegom kapitala iz 'perifernih u središnje bogate zemlje' čije su vlade usput ohrabrivale takav egzodus.

'Posljedice toga su pad valuta i skok kamatnih stopa na periferiji zbog čega bi se moglo reći da je na djelu financijski protekcionizam', smatra Soros.

Rješenje ove situacije, konstatira Soros, leži u Međunarodnom monetarnom fondu koji bi poslije samita trebao imati novi zadatak zaštite 'perifernih zemalja' izdašnim kreditima po veoma povoljnim uvjetima.