ČUDESNA PRENAMJENA

Šoping centar Cascade postaje crkveni muzej?

15.12.2011 u 10:01

Bionic
Reading

Što će biti s propalim trgovačkim centrom Cascade, projektom koji je započela tvrtka Molteh generala Vladimira Zagorca, još je neizvjesno, jedna od opcija jest da Crkva koja tamo drži trećinu vlasništva pretvori šoping-kvadrate u crkveni muzej

Nakon što je krajem listopada tvrtka Illuminatio obavijestila zakupce da više ne može financijski pokrivati troškove Cascade, predstavnici Katoličke crkve obećali su mjesec dana plaćati troškove kako bi centar mogao raditi, nadajući se da će u međuvremenu pronaći novog investitora.

Novog investitora zasad nema, iako se u medijima zavrtjela priča da bi u centar mogao ući drugi general, Ivan Čermak, no njega taj posao ne zanima. Većina zakupaca iselila je iz golemog šoping centra, ne radi održavanje ni pokretne stepenice, otvoreno je još samo nekoliko lokala koji imaju poseban ulaz. Pred stečajem je tvrtka Illuminatio (pravni slijednik Zagorčeva Moleteha), a među zakupcima se proširila priča da će Crkva tamo otvoriti muzej, koji bi bio posvećen stradanjima svećenika u komunizmu.

Kako doznajemo iz krugova bliskih Crkvi, muzej doista jest jedna od opcija prenamjene propalog šoping centra, ali ne onaj o stradanjima, nego bi na jednom mjestu izložili brojne vrijedne eksponate koje imaju u svom vlasništvu. U tom slučaju Crkva bi trebala otkupiti većinski vlasnički udio, koji je skriven iza dvaju off shore kompanija koje su osnovale Illuminatio. No, s obzirom na krizu, teško mogu očekivati subvencije države ili grada za otvaranje muzeja, pa u Crkvi još nisu prekrižili ideju oživljavanja šoping centra, pronađu li novog investitora.