PBZ ANALITIČARI O REBALANSU

Smanjivanje rashoda bilo je iluzorno

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.07.2009 14:41
  • Objavljeno 27.07.2009 u 14:05
Kristalna kugla novac euri bogatstvo pohlepa

Kristalna kugla novac euri bogatstvo pohlepa

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Bilo je iluzorno očekivati da će se trećim ovogodišnjim rebalansom proračuna značajnije smanjiti rashodne strane proračuna, u smislu smanjenja ukupne mase plaća ili, primjerice, subvencija, smatraju makroekonomski analitičari Privredne banke Zagreb

U tako kratkom roku, u kojem je bilo potrebno ugasiti požar, jedino su i mogle biti donesene takve protupožarne mjere. Svako ishitreno zadiranje u stečena prava, pa tako i plaće i mirovine, u trenutačnoj situaciji donosi rizik ustavnih tužbi i novih 'dugova', poput onog umirovljeničkog, ističe Ivana Jović u tjednim analizama PBZ-a.

Kolektivni ugovori, iako potpisani u neka sad već zaboravljena bolja vremena, daju mogućnost korekcije plaća samo u slučaju dva uzastopna kvartala pada BDP-a, koja iako su već kalendarski iza nas, statistički će biti potvrđena tek krajem rujna (kada ćemo iza sebe već imati i treći kvartal uzastopnog pada).

Koalicijski sastav Vlade uvjetovao je kretanja subvencija i teško da se tu moglo nešto smanjiti, a da se istovremeno ne ugrozi funkcioniranje same Vlade jer, tehnički gledano, ovaj je rebalans morao uključiti povećanje subvencija za poljoprivredu obećano od strane sada već bivše Sanaderove vlade. Tako da 'vatrogasno' gledano nije ni preostalo ništa drugo osim uvođenja novih ili povećanja postojećih poreznih nameta da bi se proračunska rupa barem donekle ublažila, jer o pravom smanjenju ne možemo govoriti.

Važući sve pozitivne i negativne stane uvođenja poreza solidarnosti i povećanja PDV-a, i svih ostalih izmjena predloženih ovim rebalansom, sve se zapravo svodi samo na jednu misao - sve ovo ima smisla samo, i jedino samo ako dovede do donošenja realnog i održivog proračuna za 2010. godinu te provedbe niza bolnih, ali i nužno neophodnih reformi javne administracije, sustava državnih potpora, beneficiranih mirovina i pravosuđa, zaključuje se u analizi PBZ-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi