DRUGA STRANA USPJEŠNOSTI

Slovenski Triglav pregazio Vojkovićev CO

hrvoje vojković

hrvoje vojković

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Saša Midžor Sučić

Ostanak Hrvoja Vojkovića na čelu Croatia osiguranja (CO) pravda se i tvrdnjama da je riječ o uspješnom menadžeru koji dobro vodi tu državnu tvrtku. Međutim, kad se usporedi poslovanje CO-a u zadnjih pet godina s izravnim konkurentom, slovenskim Triglavom, to baš i ne drži vodu

Prema analizi koju je napravio Business.hr, jasno je da je, otkako je Vojković na čelu CO-a, znači od kraja 2004. godine, kompanija izgubila primat u regiji, gubi udjele i na domaćem tržištu, a uvjerljivo je posljednja po efikasnosti poslovanja.

Hrvatski državni osiguravatelj zaključio je 2008. sa 498,5 milijuna eura premije i 34,5 posto tržišnog udjela. Istodobno je premija najvećeg slovenskog osiguravatelja Triglava iznosila 1,02 milijarde eura, a udio na matičnom tržištu 43,1 posto.

Samo prije šest-sedam godina situacija je bila obrnuta. Triglav je prema CO-u bio osiguravajući 'kućerak' koji je s podsmjehom, piše Business.hr, dočekan u Hrvatskoj kad se 2002. prijavio na privatizacijski natječaj CO-a.

Od 2005. do 2008. premija Triglava je porasla 61,8 posto, sa 633 milijuna na 1,024 milijarde eura. U istom je razdoblju premija CO-a porasla 22 posto, sa 400 na 498 milijuna eura.

U odnosu na ostvareni učinak iz 2007, u 2008. godini CO je povećao premiju za 20 milijuna eura, a tržišni je udio pao 0,7 posto. Istodobno je Triglavu premija porasla 45 milijuna eura, a tržišno proklizavanje iznosilo je 0,1 posto.

Niti u regiji CO nije uspio pratiti fleksibilne i energične Slovence. Izvan Hrvatske CO je ozbiljniji igrač samo u BiH, dok je Triglav razgranat u svim zemljama bivše Jugoslavije, a probio se i na tržište Europske unije, u Češku i Slovačku.

Dionica Triglava, koji je također u većinskom državnom vlasništvu, jedna je od najtraženijih na Ljubljanskoj burzi. S druge strane, dionicama CO-a samo se sporadično trguje.

Jedino u čemu se dvije kompanije mogu uspoređivati, piše Business.hr, jest rast broja zaposlenih. Od 2005. do početka 2009. broj zaposlenih u Triglavu povećan je za 1.771, a istodobno je broj radnika u CO-u porastao za 1.340. S tim da je slovenski državni osiguravatelj od 2005. u ekspanziji, dok je širenje Croatia osiguranja zaustavljeno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi