CELJSKE MESNINE

Slovenski proizvođač slavonskog kulena ove godine očekuje još bolji rezultat

22.03.2016 u 11:50

Bionic
Reading

Grupacija Celjske mesnine ove godine u proširenje i modernizaciju proizvodnje investira 11 milijuna eura, rekao je u razgovoru za poslovni list Finance direktor te tvrtke Izidor Krivec.

"Ulažemo u nove kapacitete i tehnološka rješenja, a povećat ćemo proizvodnju pršuta, svježeg i prerađenog mesa", kazao je čelnik celjske tvrtke koja drži petinu slovenskog tržišta mesnih prerađevina i najveći je slovenski prerađivač crvenog mesa.

Tvrtka kojoj su glavna izvozna tržišta Hrvatska, Srbija i Austrija lani je imala 90 milijuna eura konsolidiranih prihoda i 4 milijuna eura dobiti, a ove godine očekuje još bolji rezultat.

U proizvodnji radi 600 djelatnika, a najviše se proizvode suhe salame po standardu halal, dok su na drugom mjestu su kraški pršuti čija je proizvodnja zadnjih godina udvostručena.

Grupacija Celjske mesnine proizvodi i pjenušac Radgonska penina, budući da ima 100 hektara vinograda.

Zbog Celjskih mesnina Slovenija je podnijela prigovor Europskoj komisiji na postupak registracije slavonskog kulena, koji Hrvatska želi zaštititi oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije, s objašnjenjem da bio to štetilo jedinom slovenskom proizvođaču koji i sam u asortimanu ima salamu koju je nazvao slavonski kulen.