pod povećalom eppo-a

Pretresli smo poslovanje Mesne industrije Vajda

13.06.2024 u 13:24

Bionic
Reading

Provjerili smo kako posluje Mesna industrija Vajda, čakovečka kompanija poznata po širokom asortimanu svježeg mesa i suhomesnatih proizvoda, a koja je, po neslužbenim informacijama, na meti nove istrage Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO). Zbog sumnji na subvencijsku prijevaru više milijuna eura i krivotvorenje isprava, EPPO u suradnji s međimurskom policijom provodi hitne dokazne radnje u više hrvatskih županija

Mesna industrija Vajda ušla je pod okrilje Grupe Pivac, najvećeg hrvatskog proizvođača i prerađivača mesa, 2015. godine.

Nakon preuzimanja su uložena značajna sredstva u modernizaciju čakovečke tvrtke, a dio investicija financiran je iz europskih fondova. U 2016. godini uloženo je više od 1,5 milijuna eura u zamjenu i nabavu opreme, strojeva i transportnih sredstava, poboljšanje informatizacijske infrastrukture i druge tehničke zahvate, a tijekom 2017. i 2018. godine realiziran je veliki investicijski projekt dogradnje, rekonstrukcije i modernizacije proizvodnog pogona, vrijedan ukupno 6,6 milijuna eura.

Rekonstruirani pogon Vajde sufinanciran je s tri milijuna eura iz Programa ruralnog razvoja Europske unije. Zahvaljujući ulaganjima, proizvodnja je povećana za više od 60 posto.

Na svečanosti otvorenja 2019. bio je i tadašnji ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. 'Stočarstvo je jedan od prioriteta ruralnog razvoja, no nije sve u Vladi i ministarstvima, već su poduzetnici i gospodarstvenici ti kojima moramo zahvaliti na rezultatima i upornosti, a Vajda je primjer toga kako se strpljenjem grade kvalitetni temelji gospodarstva', poručio je tada ministar Tolušić.

U narednim godinama u Vajdi se pristupilo ulaganjima u ekološki održivo poslovanje, kojima je obuhvaćen kapitalni projekt izgradnje pročistača, kao i projekti izgradnje fotonaponske elektrane snage 1MW te suvremene kotlovnice i popratnih objekata, ukupne vrijednosti tri milijuna eura.

Najmlađa i najmanja mesna kompanija Grupe Pivac prošle godine ostvarila je 98 milijuna eura prihoda, uz rast od 10,1 posto. Čista dobit lani je iznosila 2,12 milijuna eura, što je 8,9 posto manje nego 2022. godine.

Tvrtka posluje stabilno, a prosječna neto plaća iznosila je 896 eura. Najpoznatiji Vajdini brendovi su čvarci i međimursko meso 'z tiblice, tradicionalne delikatese zaštićene zemljopisnim podrijetlom.

Od tri sastavnice Grupe Pivac prošle godine najbolje je poslovao karlovački PPK s rastom prihoda od gotovo 18 posto, na 289 milijuna eura, i povećanje dobiti za 50 posto, na 12,9 milijuna eura.

Vajda: Surađujemo s institucijama

Iz tvrtke Vajde iz Čakovca, koja je pod istragom Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), priopćili su u četvrtak kako su upoznati s aktivnostima koje provode nadležna tijela i surađuju s institucijama, poručivši kako im je u interesu da se utvrdi činjenično stanje.  

"Upoznati smo s aktivnostima koje provode nadležna tijela, dosad smo aktivno sudjelovali u komunikaciji te ćemo i dalje postupati kao i obično - u skladu s važećim zakonima", stoji u priopćenju.

"Surađujemo sa svim relevantnim institucijama te ćemo predočiti svu traženu dokumentaciju. U interesu Društva je da se čim prije utvrdi činjenično stanje", dodaje se. (Hina)