POPIJAČ TVRDI

'Slovenci se bolje pripremili za plinsku krizu'

21.01.2009 u 13:51

Bionic
Reading

'Isključivanje plina industrijskim objektima dovelo je do velike štete za gospodarstvo, a posljedica je loše pripreme za krizno energetsko stanje', istaknuo je glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, Đuro Popijač.

Naglasio je kako je isključivanjem plina postignuta ušteda tek 18 posto od ukupne potrošnje plina, a dalekosežne posljedice po hrvatsko gospodarstvo mogle su biti izbjegnute dobrom pripremom za krizno stanje, piše SEEbiz.eu.

Nemamo informacije, navodi, kako je ovakva praksa postojala u Europi, već samo u Bugarskoj, Srbiji i kako naglašava, sličnim zemljama.

'Slovenija, koja nema domaću proizvodnju plina, nije iskopčavala plin svojim gospodarskim objektima', navodi.

Tvrtke, nastavlja, tek zbrajaju direktne gubitke i rade projekciju troškova, koji će definitivno nastati, naplatom penala za kašnjenje poslova i isporuke robe inozemnim i domaćim partnerima.

Slobodan Mikac, ravnatelj Agencije za promicanje izvoza i ulaganja, naglasio je kako su primili upite zabrinutih ulagača i potencijalnih ulagača, kojima je povjerenje u hrvatsku poduzetničku klimu poljuljano potezima nadležnih u vrijeme plinske krize. Popijač se složio s ocjenom Mikca, naglasivši kako je iskapčanje plina bila poruka investitorima o odnosu javnog sektora prema radu i onima koji stvaraju dodatnu vrijednost u gospodarstvu.

'Nadam se da će se javni sektor, koji se uredno grijao cijelo ovo vrijeme, barem deklarativno, odreći dio nameta gospodarstvenicima, ako zbog ničeg drugog onda zbog proklamirane solidarnosti', ističe Popijač.

Čelnici APIU-a i HUP-a potpisali su Ugovor o poslovnoj suradnji, kojim se učvršćuje, kako su je ocijenili, kvalitetna suradnja dvaju institucija.

'Surađivat ćemo na stvaranju povoljnije poslovne klime u Hrvatskoj, a možemo najaviti da ćemo krajem prvog tromjesečja ove godine imati rezultate sveobuhvatne analize tržišta, temeljem kojem ćemo predložiti konkretne mjere za poboljšanje uvjeta poslovanja', istaknuo je Mikac.

Naglasio je da je iznimno bitno osigurati isti nivo investicija u Hrvatskoj, ali i da je vrijeme suženih investicija, izvrsna prilika za pripremu za idući ciklus pojačanog ulaganja, koji očekuje u godini prije pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.