DOBROSUSJEDSKI ODNOSI

Slovenci popustili: Istarski pršut postao izvorni proizvod EU-a

17.10.2014 u 19:12

Bionic
Reading

Hrvatski i slovenski proizvođači postigli su sporazum o Istarskom pršutu! Naime, osim za teran, Slovenija je uložila prigovor i na registraciju oznake izvornosti Istarskog pršuta na razini EU-a. No modelom prekogranične suradnje, na zadovoljstvo obiju strana, postignut je sporazum što je prvi primjer uspješne zaštite izvornosti autohtonog istarskog proizvoda

'Ovaj je sporazum velik uspjeh proizvođača Istarskog pršuta koji su u suradnji s Istarskom županijom i Ministarstvom poljoprivrede Republike Hrvatske uložili mnogo truda, upornosti i znatna financijska sredstva kako bi zaštitili proizvod - Istarski pršut. To je ujedno prvi primjer uspješnog okončanja zaštite proizvoda modelom prekogranične suradnje te će nam stečeno iskustvo poslužiti u postupku zaštite drugih tradicionalnih istarskih proizvoda', izjavio je na konferenciji za novinare u Vodnjanu župan Valter Flego.

'Istarski pršut autohtoni je proizvod i nigdje u svijetu ne proizvodi se na način kako se to radi u Istri', kazao je Flego istaknuvši kako je ovim sporazumom dodatno naglašena važnost i činjenica da Istarski pršut pripada teritoriju, a ne državama.

Ključni rezultati pregovora, odnosno dogovora hrvatskih i slovenskih proizvođača, odnosili su se na: naziv proizvoda koji će glasiti 'Istarski pršut / Istrski pršut', proširenje područja proizvodnje na slovenski dio Istre te označavanje proizvoda vrućim žigom koji je jedinstven za cijelo područje proizvodnje, a koji je obvezatan za sve proizvođače.

Istarski pršut je, podsjetio je župan, prvi autohtoni poljoprivredno-prehrambeni proizvod uopće u Hrvatskoj zaštićen oznakom izvornosti prema standardima Europske unije.

Nakon postignutog zajedničkog dogovora Hrvatske i Slovenije pripremljena je sva potrebna dokumentacija kojom se potvrđuje da je Sporazum postignut, a koju će potom Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske 12. rujna ove godine poslati Europskoj komisiji. Time je omogućen daljnji korak u zaštiti naziva proizvoda 'Istarski pršut' oznakom izvornosti na razini Europske unije.

Sljedeći korak je provjera dostavljene dokumentacije od strane Europske komisije i nastavak postupka registracije na razini EU-a sve do donošenja konačne odluke o zaštiti naziva ovog autohtonog istarskog proizvoda oznakom izvornosti.

'Cijeli je postupak od iznimnog značaja za zaštitu istarskog pršuta kao autohtonog proizvoda, a konačna oznaka izvornosti povećat će njegovu dostupnost i prepoznatljivost na tržištu. Time će se proizvođačima ujedno olakšati plasman istarskog pršuta na veliko europsko tržište, a veći broj potrošača imat će priliku uživati u okusima ove istarske delicije', ističe istarski župan Valter Flego

Dvojezične oznake zaštite izvornosti

Oznaka izvornosti Istarskog pršuta na razini Europske unije bila bi zaštićena kao dvojezična, točnije 'Istarski pršut' i 'Istrski pršut', čime bi hrvatski i slovenski proizvođači za pršute proizvedene na području proizvodnje koje se nalazi u Republici Sloveniji odnosno u Republici Hrvatskoj mogli ravnopravno koristiti zaštićenu oznaku izvornosti.