NIJE U VEZI S MOL-OM?

Slovački tajkun će tužiti Hanfu

Ante Samodol

Ante Samodol

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dragan Matić

Mario Hoffman, slovački tajkun kojega Hanfa u svojoj prijavi Državnom odvjetništvu sumnjiči da je kupujući Inine dionice na Zagrebačkoj burzi oprao novac stečen na nezakonit način, razmatra sve pravne mogućnosti da bi tužio Hanfu, na čijem je čelu Ante Samodol

Potvrdila je to Večernjem listu Hoffmanova glasnogovornica Helena Hupkova, koja kaže da njezin šef nije ni u kakvoj vezi s MOL-om, Ininim suvlasnikom, te da ne kupuje potajno Inine dionice na burzi. Hanfa je, naime, u svojoj istrazi otkrila da su Inine dionice za pola milijarde kuna kupljene preko američke brokerske kuće Convergex, ali je ta američka tvrtka kupila dionice za tri društva s Cipra koja su pak povezana s Poštova bankom u vlasništvu Hoffmanove tvrtke Istrokapital. Hanfa u prijavi optužuje i MOL za manipulaciju tržištem jer je potajno kupovao dionice.

Hupkova tvrdi da je Hanfa nanijela štetu njezinom šefu iznoseći neprovjerene informacije da je on slovački privatizacijski tajkun iako nije sudjelovao u privatizaciji. Nadalje, tvrdnje Hanfe da je povezan s kriminalnim skupinama ne potječu iz izvješća britanskog parlamenta, na koje se Hanfa poziva, već iz privatnog pisma osobe s kojom je Hoffman u sukobu. Zbog toga Hoffman razmatra mogućnosti da tuži Hanfu, kojoj je na čelu Ante Samodol.

Prema istrazi Hanfe, utvrđeno je da je kupnju gotovo pola milijarde kuna vrijednih dionica Ine financirala Poštova banka, u vlasništvu Hoffmanove tvrtke Istrokapital, zahvaljujući kojoj je Hoffman najbogatiji Slovak. Iz Hoffmanovog koncerna, međutim, još nisu objasnili zašto su i za koga kupovali dionice Ine, no demantiraju da su u vezi s MOL-om te da za mađarsku tvrtku kupuju Inine dionice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi