KORONAVIRUS, POTRES

Slijevaju se donacije zagrebačkim bolnicama: Široke ruke Zaba, OTP, Lidl, Kaufland, PPD...

25.03.2020 u 16:45

Bionic
Reading

Brojne tvrtke i banke u srijedu izvješćuju da su odlučile donirati novac hrvatskim bolnicama, a neke tvrtke najavljuju i da će njihov menadžment donirati svoje plaće za ožujak u korist akcija "Zajedno za Zagreb“ i "Hrvatska protiv koronavirusa''

Zagrebačka banka izvijestila je u srijedu da je donirala 1,3 milijuna kuna bolnicama za pomoć u podmirenju medicinskih troškova, nabavi medicinske opreme te saniranju štete nastale potresom.

Dvije donacije od 500 tisuća kuna Zaba je uputila Kliničkoj bolnici Merkur te Kliničkoj bolnici Dubrava, koja se priprema postati primarnim respiratornim centrom u kojem će se primati pacijenti s težim oblicima zaraze koronavirusom.

Također, Klinici za dječje bolesti Zagreb, koja je značajno oštećena tijekom potresa, donirano je 300 tisuća kuna za nabavku medicinske opreme te saniranje štete.

"U ovim zaista izazovnim trenutcima, zdravlje i sigurnost naš je glavni prioritet. Stoga je važno osigurati odgovarajuću opremljenosti zdravstvenog sustava kako bi se mogao nositi s potencijalnim širenjem bolesti. Stoga smo se, uz već poduzete mjere potpore u pogledu likvidnosti i dostupnosti sredstava, odlučili dodatno pomoći onim bolnicama kojima je to sad prijeko potrebno. Hvala svim našim zdravstvenim djelatnicima koji svakodnevno ulažu nemjerljive napore kako bismo što prije pobijedili u ovoj borbi“, poručio je Romeo Collina, predsjednik Uprave Zagrebačke banke.

Na taj način Zagrebačka banka također se pridružila ostalim inicijativama UniCredita u Europi koje su usmjerene na borbu protiv pandemije, a kako ističu, nastavit će aktivno pratiti situaciju te postupati u najboljem interesu svih.

  • +103
Potres u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

I OTP banka, Lidl i Kafuland donirali bolnice

I iz OTP banke su izvijestili da su donirali po 750 tisuća kuna KBC-u Zagreb i KBC-u Sestre milosrdnice u svrhu pomoći obnove oštećene medicinske opreme, uređaja i objekata organizacijskih jedinica centara.

Napominju kako su zagrebačke bolnice pretrpjele velike štete u nedjeljnom potresu što je dodatno otežalo njihov rad u ovim izvanrednim uvjetima u kojima svi koji rade u zdravstvenom sustavu ulažu iznimne napore u suzbijanju pandemije uzrokovane virusom Covid-19. i brinu o zdravlju naših

Predsjednik Uprave OTP banke Balázs Békeffy je izjavio kako svi u OTP banci suosjećaju s liječnicima, medicinskim osobljem bolnica i pacijentima koji su u ovim teškim uvjetima morali napustiti bolničke prostore i izložiti se dodatnom stresu.

"Iznimno cijenimo sve napore koje zdravstveni djelatnici ulažu u liječenje svih pacijenata u ovim teškim okolnostima. Nadamo se da ćemo ovom donacijom pomoći da zagrebačke bolnice što prije osposobe svoje prostore za nastavak njihovog hvalevrijednog rada", kazao je.

  • +8
Koronavirus: Karlovčani s maskama Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

U priopćenju se prenosi poruka ravnatelja KBC-a Zagreb Ante Ćorušića koji je najavio da će donacija biti iskorištena za sanaciju oštećenog Odjela za novorođenčad i rađaonice u Petrovoj 13, a i ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovko najavljuje da će donacija pomoći u otklanjanju šteta u bolnicama.

Trgovački lanci Kaufland Hrvatska i Lidl Hrvatska objavili su da su zajednički donirali ukupno milijun kuna hrvatskim bolnicama uslijed dvije velike katastrofe – koronavirusa te potresa u Zagrebu, a OTP banka je izvijestila da donira 1,5 milijuna kuna zagrebačkim bolnicama.

Kako se navodi u priopćenju Lidla i Kauflanda, KB Dubravi i Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević isplaćeno po 250 tisuća kuna, dok je KBC Split, KBC Osijek, KBC Rijeka, OB Varaždin, OB Pula isplaćeno po 100 tisuća kuna.

Tim se sredstvima želi olakšali nabava materijala i opreme potrebnih za svakodnevnu borbu protiv koronavirusa, ali i zbrinjavanje najtežih bolesnika na intenzivnoj njezi, navodi se.

"Pomno pratimo situaciju s koronavirusom, globalno i lokalno, te činimo sve što možemo kako bismo zaštitili naše kupce i zaposlenike", istaknuli su iz Lidla i Kauflanda.

No, napominju kako se njihovi napori ne mogu mjeriti sa svakodnevnim iscrpljujućim radom medicinskog osoblja diljem cijele Hrvatske i na tome im zahvaljuju.

  • +5
Dvorište katedrale nakon potresa Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

PPD donirao respiratore

Tvrtka Prvo plinarsko društvo (PPD), koja djeluje unutar grupacije Energia naturalis (ENNA), u srijedu je KBC-u Zagreb donirala sedam respiratora koliko ih je u ovom trenutku bilo moguće pronaći na tržištu.

Namjera je Energia naturalis grupe pokušati kupiti i donirati ukupno 50 respiratora hrvatskim bolnicama te je uprava grupe svoje snage i sposobnosti usmjerila na njihovo pronalaženje i nabavku. Danas kupljeni respiratori trebali bi biti isporučeni KBC-u Zagreb do kraja tjedna, kaže se u priopćenju.

"U ovom trenutku nije jednostavno doći do respiratora ali je, uvjereni smo, moguće. Sigurni smo i da brojni pojedinci i tvrtke čine najviše što mogu kako bi pomogli u situaciji u kojoj smo se svi našli te se na ovaj način, svojim znanjem i sposobnostima, pridružujemo njihovim nastojanjima", ističu iz PPD-a.

Uprave HŽ Infrastrukture, HAC-a, Janafa odriču se plaće za ožujak

Članovi uprava nekoliko tvrtki donirat će svoje plaće za ožujak u korist akcija "Zajedno za Zagreb“ i "Hrvatska protiv koronavirusa“, a priopćenjima to najavljuju HŽ Infrastruktura, Hrvatske autoceste, Janaf.

z HŽ Infrastrukture su u srijedu objavili kako se i Uprava te tvrtke priključuje inicijativi Vlade te će donirati svoje plaće za ožujak u korist dvije akcije.

I iz HAC-a su također izvijestili da su se priključili inicijativi za pomoć Zagrebu i za borbu protiv koronavirusa, a svoje plaće za ožujak u korist tih akcija će donirati predsjednik i član Uprave Boris Huzjan i Stjepan Baranašić.

Osim Uprave, kako navode, zaposlenici HAC-a su pokrenuli akciju prikupljanja pomoći u svrhu nabavke medicinske opreme.

"Odlukom Uprave, HAC je putem Hrvatske komore inženjera građevinarstva Gradu Zagrebu na raspolaganje dao svoje stručnjake, inženjere građevinske struke koji će se priključiti interventnim timovima za procjenu oštećenja brojnih objekata koji su oštećeni u nedavnom razornom potresu", ističu iz HAC-a.

Janaf je u utorak najavio da će Uprava tvrtke na čelu s predsjednikom Uprave Draganom Kovačevićem donirati svoje plaće u korist akcija "Zajedno za Zagreb" i "Hrvatska protiv koronavirusa", čemu se pridružio i ostatak rukovodećeg kadra društva.

Vlada je u utorak otvorila račune za donacije u akcijama "Zajedno za Zagreb" i "Hrvatska protiv koronavirusa". Nedugo nakon toga premijer Andrej Plenković je objavio da će članovi Vlade svoje plaće za ožujak donirati na račun namijenjen za saniranje šteta od potresa u Zagrebu, a to je najavio i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.