MIROVINCI MINIRALI FRIŠČIĆA

Skupština dioničara Podravke doživjela fijasko

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 25.03.2010 14:05
  • Objavljeno 25.03.2010 u 12:34
Dioničari dolaze na skupštinu Podravke

Dioničari dolaze na skupštinu Podravke

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Na izvanrednoj skupštini dioničara Podravke, dvije suprotstavljene dioničarske skupine nisu se uspjele dogovoriti oko broja članova i sastava nadzornog odbora

Potrebnih 75 posto glasova prisutnih dioničara nije dobio ni službeni prijedlog Ljube Jurčića, koji predviđa smanjenje broja članova NO-a sa 11 na sedam, uz ulazak tri predstavnika mirovinskih fondova za kojeg su glasali mirovinci, ni protuprijedlog koji je došao od Friščića, da u nadzorni odbor uđu još dva člana, Vesna Želežnjak (SDP), koprivnička dogradonačelnica, kao predstavnica malih dioničara, i Nikola Gregur (HDZ), član postojećeg nadzornog odbora, kao predstavnik države.

Za prvi su prijedlog glasovali predstavnici mirovinaca, ali ne i države, a za drugi su glasovali predstavnici države, no ne i mirovinaca.

Kobna peta točka

Skupština je završila na petoj točki dnevnog reda na kojoj se odlučivalo o izmjenama i dopunama Statuta. Oko polovice prisutnih dioničara predvođenih mirovinskim fondovima glasalo je za službeni prijedlog koji predviđa smanjenje broja članova nadzornog odbora sa 11 na sedam. Nakon što taj prijedlog nije prošao, iznesen je protuprijedlog malih dioničara koji se poklapa sa zahtjevima dioničarske struje koju predvodi Josip Friščića.

Premda su i predstavnici države podržali protuprijedlog, ni on nije skupio potrebnu dvotrećinsku većinu. Nakon što je glasanje o izmjenama i dopunama Statuta pokazalo da se dvije suprotstavljene struje ne mogu dogovoriti oko broja članova i sastava novog nadzornog odbora, povučen je prijedlog odluke o opozivu postojećeg nadzornog odbora.

To znači da će postojeći sastav nadzornog odbora ostati do redovne skupštine, koja bi se trebala održati u svibnju. 'Nepostizanje dogovora dioničara ne utječe na rad i poslovanje Podravke' istaknuo je Ljubo Jurčić, predsjednik nadzornog odbora, izrazivši nadu da će se idući put dioničari uspjeti dogovoriti.

Vode se pregovori s OTP bankom

Miroslav Vitković
, predsjednik uprave, izvijestio je da je glavna skupština prihvatila pregled poslovanja u 2009. godini. Najavio je mjere za optimalizaciju poslovanja koje uključuju smanjenje broja sektora i reduciranje menadžerskih pozicija. Vitković je potvrdio informaciju da je prodaja na hrvatskom tržištu u prva dva mjeseca podbacila, ali je istaknuo da je taj pad kompenziran rastom prodaje na inozemnim tržištima.

Što se tiče štete koju je Podravka pretrpjela u aferi Spice, Jurčić je rekao da se u međuvremenu nisu pojavile nove dubioze te da se vode pregovor s OTP bankom oko pronalaženja rješenja kojim bi se zaštitio interes Podravke.

Predstavnik tvrtke Fima Ami koja drži 10,6 posto dionica nije se pojavio na skupštini budući da tvrtka nije poslala sve potrebne dokumente za sudjelovanje na skupštini.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi