novi trendovi

Skočio broj nekretnina koje su u Hrvatskoj kupili Ukrajinci, stranci najviše traže stanove

20.02.2024 u 08:30

Bionic
Reading

Lani su strani državljani u Hrvatskoj kupili više od 12.000 nekretnina. To je gotovo 10 posto manje nego u godini prije - unatoč tomu što od sredine godine strani državljani mogu kupovati nekretnine bez ograničenja. Agenti za prodaju nekretnina smatraju da je prodaja pala zbog visokih cijena

Lani su stranci kupili više od 12.000 nekretnina, a najviše je među njima Slovenaca. Slijede Nijemci, Austrijanci, Česi i Slovaci.

Denis Modrušan, agent za nekretnine iz Pule, primjećuje da stranci najčešće kupuju stanove.

'Cijene su se zasad ustalile. Više ne rastu. No cijene starih i polovnih nekretnina svakako će se trebati korigirati. Nedostaje novih i kvalitetnih novogradnji, tako da rast cijena više ne očekujemo, a vidjet ćemo što će se događati u budućnosti', kaže Modrušan za HRT.

I stranim i domaćim kupcima lani je prodano manje nekretnina nego u godini prije. Blag pad prodaje primjećuju i u Splitu.

'Manje je nekretnina na tržištu. Drugi razlog su više cijene. Po meni, to su dva razloga zbog kojih su brojke manje', poručuje za HRT Marin Biliškov, agent za nekretnine iz Splita.

U prošloj godini najviše se povećao broj nekretnina koje su kupili Ukrajinci. Ukupno, najviše je nekretnina prodano u četiri najveća hrvatska grada.