POKRETANJE PROIZVODNJE

Skinute blokade s računa Dina Petrokemije

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.03.2012 23:01
  • Objavljeno 07.03.2012 u 22:57
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Hrvatska elektroprivreda (HEP) i Ina deblokirale su račun Dina Petrokemije, tvrtke iz sastava Dioki grupe, potvrdili su danas iz te dvije kompanije iz kojih se doznaje i da je s Dina Petrokemijom potpisan sporazum o otplati dugovanja

Skidanje blokade s računa Dina Petrokemije trebalo bi značiti pokretanje proizvodnje u toj tvrtki iz Omišlja na Krku i isplatu jedne plaće radnicima, izjavio je danas predsjednik Radničkog vijeća Dina Petrokemije Alfredo Davanzo.

Davanzo kaže kako bi, prema najavama većinskog vlasnika Diokija Roberta Ježića, na račun Dine, čim račun bude deblokiran, trebao biti uplaćen milijun dolara od sadašnjeg poslovnog, a mogućeg strateškog partnera Dine iz Azerbejdžana. Taj bi novac trebao biti upotrebljen za pokretanja proizvodnje i za isplatu jedne plaće radnicima.

Dina Petrokemija radnicima duguje ukupno pet plaća, a Davanzo je najavio da će radnici, ako im ne bi bila isplaćena bar jedna plaća do petka, 9. ožujka, taj dan u 13 sati prosvjedovati na kopnenoj strani Krčkog mosta.

Da bi Dina Petrokemija, Diokijev pogon u Omišlju, do polovice mjeseca ponovno mogao pokrenuti proizvodnju, vjeruje predsjednik Sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske Ivan Tomac.

No ne zna se kakva će sudbina zadesiti Diokijev pogon na Žitnjaku u Zagrebu.

Nadamo se da će Žitnjaku do kraja ožujka HEP, Ina i banke deblokirati račun, kako bi mogao nastaviti s radom, te da će biti pokrenut postupak zbrinjavanja viška zaposlenih, kaže Tomac. Po njegovoj procjeni, od oko 400 zaposlenih na Žitnjaku polovica bi mogla biti proglašena viškom.

Tomac kaže da je za petak najavljena sjednica Nadzornog odbora Diokija, na kojoj sindikalci očekuju imenovanje nove Uprave. Također očekujemo da će se dosadašnji većinski vlasnik Robert Ježić povući i prihvatiti program restrukturiranja kompanije bez postavljanja uvjeta kojima je dosad blokirao proces restrukturiranja i spašavanja Diokija, rekao je.

Tomac podupire zahtjev Stožera za obranu Diokija da se Vlada na sutrašnjoj sjednici pismeno izjasni o tome podupire li ulazak države u vlasničku strukturu Diokija preko HEP-a i provedbu plana restrukturiranja koji podržavaju svi veliki vjerovnici osim Ine.

Inu je optužio da je "najveći kočničar" za pronalaženje rješenja za Diokijev izlazak iz krize jer, osim što ne prihvaća plan restrukturiranja, u trenutku kada je dobila jamstva da će joj Dikojev dug biti vraćen, podiže cijenu etana za čak 300 posto.

Iz Ine su priopćili da ta kompanija nije dala službenu ponudu vezanu uz konačnu cijenu etana s obzirom da se o tome može raspravljati tek nakon što se utvrdi način na koji će se riješiti postojeća dugovanja Diokija, koja dosežu 117 milijuna kuna, te dobiju potrebne garancije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi