IDEMO DALJE

Sindikati traže ukidanje i druge stope

11.03.2010 u 16:08

Bionic
Reading

Sindikalni čelnici pozdravili su danas najavu premijerke Jadranke Kosor da će od 1. srpnja biti ukinuta stopa kriznog poreza od dva posto, na primanja od tri do šest tisuća kuna, te zatražili i ukidanje stope od četiri posto, na primanja iznad šest tisuća kuna

Sindikati su otpočetka bili protiv kriznog poreza jer je ta mjera nanijela štetu gospodarstvu i povećala pad potrošnje i zatvaranje radnih mjesta, pa su s današnjom najavom premijerke tek djelomično zadovoljni jer 'harač' nije ukinut u cijelosti a odluka stupa na snagu tek od 1. srpnja.

Vlada nadomješta nedostatak hrabrosti za prave reforme držeći i dalje ruku u džepu dijela građana, ocijenio je predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević

'Harač' nije ni trebalo uvoditi jer podaci pokazuju da je od početka njegove primjene broj novonezaposlenih porastao za 60.000, a nelikvidnost se s 22 milijarde kuna povećala na 27 milijardi kuna, tvrdi Matijašević.
Predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević kaže da je poreznom stopom od dva posto obuhvaćeno 787.000 radnika, a stopu od četiri posto plaća 193.000 zaposlenih. Istodobno, niža stopa pogađa 213.000 umirovljenika, a viša nešto iznad 10.000 umirovljenika.

Iz toga je lako izračunati da sama stopa od četiri posto neće donijeti značajnije iznose u državni proračun, pa bi i tu stopu trebalo ukinuti prije nego njezina primjena istekne krajem godine, i omogućiti veći rast potrošnje, ističe Knežević.

Vlada bi rupu u proračunu mogla bolje 'pokrpati' pojačanim naporima u naplati poreza jer će, primjerice, nakon stečaja Peveca država ostati bez 120 milijuna kuna, koliko joj je ostao dužan za neplaćene poreze i doprinose.

Savez procjenjuje da je trenutno 300.000 radnika prijavljeno na minimalac, a ostatak primaju 'na ruke'. Porezna evazija dosiže čak 12 milijardi kuna, pa neka država tu uvede reda i neće trebati nikakve 'harače', tvrdi Knežević.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever upozorava pak da premijerka Kosor u zadnje vrijeme najavljuje nove 'bolne rezove' i odricanja.

S obzirom na dosadašnja iskustva, pitamo se što će Vlada nakon djelomičnog ukidanja kriznog poreza uzeti na drugoj strani, kako bi nadoknadila taj dio prihoda, rekao je Sever koji sumnja da su sada na redu primanja zaposlenih u državnim i javnim službama, koji trebaju početi pregovore o novom kolektivnom ugovoru.