SPREMNI SE ODREĆI BOŽIĆNICE

Sindikati Slobodne protiv smanjenja plaća

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 02.04.2010 13:28
  • Objavljeno 02.04.2010 u 13:24
Slobodna Dalmacija

Slobodna Dalmacija

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Jadran Babic

Tri sindikata koja djeluju u Slobodnoj Dalmaciji (SD) priopćila su danas da odbacuju prijedlog Uprave o smanjenju plaća radnicima tog poduzeća

Sindikat grafičara Hrvatske, Nezavisni sindikat SD i Sindikat novinara Hrvatske poručuju svim radnicima Slobodne Dalmacije da ne potpisuju nikakve anekse ili slične papire kojima pristaju da im se do kraja godine smanjuje plaća, što Uprava namjerava provesti jednostranom odlukom, protivno Kolektivnom ugovoru koji je na snazi već više od pet godina, stoji u priopćenju.

Još jednom želimo istaknuti da se ne osjećamo odgovornim za situaciju u koju je dovedena Slobodna Dalmacija, o čemu smo i javno upozoravali Uprave Europapress Holdinga (EPH) i SD-a te Hrvatski fond za privatizaciju (HFP), napominju sindikalci.

Od tih uprava, kao i od Vlade traže odgovore na sljedeća pitanja:

Zašto se ne objavljuje kupoprodajni ugovor između EPH-a i HFP-a, kad se zna da je SD bila u državnom vlasništvu?

Zašto su nekretnine SD-a opterećene hipotekom i kamatama na ime kredita kojima su izvršena ulaganja u polovnu rotaciju i novu poslovnu zgradu u Dugopolju?

Zašto se kao dokapitalizacija SD-a dopušta preuzimanje dionica posrnule Adriatice.net i to na način da EPH kao suvlasnik 50 posto dionica u vrijednosti od 35 milijuna kuna na SD fiktivno prenosi 25 posto istog udjela za 73 milijuna kuna?

Sindikalci ističu da ne žele snositi posljedice najnovijih promašaja u vođenju kuće, pri čemu izdvajaju 10 milijuna kuna kredita za Adriaticu.net, potom istoj tvrtki još 37 milijuna kuna za dokapitalizaciju, te prodaju udjela u SD Trgovini vrijednog više milijuna eura, od kojih Slobodna, po svemu sudeći, neće vidjeti ništa, kao i od najavljene prodaje stare zgrade u Splitu.

Sindikati Slobodne Dalmacije poručuju da su itekako socijalno osjetljivi jer, iako već nekoliko godina rastu troškovi života, nisu tražili povećanje plaća.

Osim toga, unatoč Kolektivnom ugovoru, nikada nisu inzistirali na isplati regresa za godišnji odmor, a spremni su za ovu godinu odreći se božićnice, kaže se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi