POČETAK KRAJA

Sindikati pokreću stečaj Transadrije

18.01.2011 u 08:39

Bionic
Reading

Radnici Transadrije, članovi Sindikata pomoraca Hrvatske i Sindikata trgovine, zakotrljali su kamen stečaja ove nekad ugledne i svjetski poznate riječke špediterske tvrtke, piše Novi list

Na dvama istodobno održanim sastancima u Zagrebu i Rijeci, sindikalnim čelnicima dali su suglasnost za pokretanje stečajnog postupka nad Transadrijom. Svi uvjeti za stečaj su, smatraju radnici i sindikalisti, ispunjeni, tvrtka radnicima duguje pet neisplaćenih plaća, a račun Transadrie blokiran je dulje od šezdeset dana, zbog čega bi i sama uprava mogla pokrenuti stečaj.

Nakon što je odluka o suglasnosti za pokretanje stečaja izglasana, predsjednik Sindikata pomoraca Hrvatske Vladimir Svalina najavio je pokretanje stečajne procedure.

'Strpljenje radnika je isteklo, uprava je potrošila sve kredite koje je kod ljudi imala. Radnici su neisplatama plaća, šikaniranjem i pritiscima uprave dovedeni do krajnjih granica.

Odluku sa sastanaka održanih u Rijeci i Zagrebu prezentirat ćemo upravi i Nadzornom odboru društva nakon čega slijedi procedura za pokretanje stečaja.

Nakon toga slijedi prikupljanje punomoći, točan izračun radničkih potraživanja, te podnošenje prijedloga za pokretanje stečaja na Trgovačkom sudu.

Nikakva prazna obećanja uprave neće i ne mogu izmijeniti ovu odluku, već jedino trenutna isplata svih zaostalih plaća i namirenje svih dugova prema radnicima, uz predstavljanje transparentnog plana restrukturiranja i eventualnog zbrinjavanja radnika ako je ono nužno za restrukturiranje'.