NOVI PREGOVORI

Sindikati i dalje ne popuštaju Vladi

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 28.11.2008 18:46
  • Objavljeno 27.11.2008 u 10:29
Premijer Ivo Sanader

Premijer Ivo Sanader

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Vlada i sindikati javnih i državnih službi razišli su se i nakon današnjih četverosatnih pregovora bez dogovora o eventualnom zamrzavanju plaća 240 tisuća zaposlenih u javnim i državnim službama

Pregovori se nastavljaju u ponedjeljak, a na njima bi Vlada trebala odgovoriti na nekoliko različitih sindikalnih prijedloga, piše Jutarnji list.

Naime, sindikati su na potpuno različitim pozicijama oko Vladinog zahtjeva za zamrzavanje plaća u prvih šest mjeseci iduće godine, dok bi u drugoj polovici godine osnovica za plaće rasla za 3 posto.

Sindikati zaposlenih u zdravstvu, socijalnoj skrbi, policiji i kulturi protive se bilo kakvom zamrzavanju plaća i traže striktno poštivanje sporazuma prema kojem bi plaće iduće godine trebale rasti za 6 posto

Sindikat državnih službenika i namještenika predlaže, pak, 6-mjesečno zamrzavanje plaća, dok bi osnovica u drugih šest mjeseci rasla za 6 posto i pratila kretanje plaća u gospodarstvu. Prema tom prijedlogu plaće bi mogle u drugom dijelu godine rasti čak i više od ugovorenih 6 posto.

atica hrvatskih sindikata spremna je, pak, pristati na 6-mjesečno zamrzavanje plaća, a da u drugoj polovici godine plaće prate one u gospodarstvu

'Naš je prijedlog realan i sagleda gospodarska kretanja', poručila je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, koja nije htjela otkriti s kakvim prijedlogom bi Vlada u ponedjeljak mogla izaći pred sindikate.

Pregovori su posvađali i međusobno sindikate koji su na potpuno različitim pozicijama kako bi se trebale kretati plaće u javnim i državnim službama. Svađi je doprinjeo i ministar financija Ivan Šuker, koji je u jednom trenutku otkrio ostalim sindikatima da zaposleni u obrazovanju i znanosti neće ostati bez dodatne povišice od 2 posto, na koju imaju pravo od 1. srpnja iduće godine.

Sindikalci su na današnjim pregovorima s Vladom kao jedan od argumenata istaknuli i pojedine gradove i općine koje najavljuju podizanje plaća ili cijena, iako je Vlada predstavnike lokalne samouprave pozvala da to ne čine.

Sindikati su izrazili nezadovoljstvo i materijalom koje im je dostavilo Ministarstvo financija, a u kojem se vidi samo koliko su srezane 'želje' pojedinih ministarstava u proračunu za iduću godinu, a ne, tvrde, stvarne mjere štednje u odnosu na proračun za ovu godinu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!