TVORNICA ULJA ČEPIN

Sindikat žali za Todorićem, radnici pred prosvjedom

27.09.2010 u 14:44

Bionic
Reading

Sindikat PPDIV najavio je danas poduzimanje svih zakonskih aktivnosti, uključujući i javne prosvjede, ako se ovoga tjedna, na zatraženom sastanku s premijerkom Jadrankom Kosor, ne pronađe rješenje za stanje u IPK Tvornici ulja Čepin kojoj je nedavno blokiran račun zbog čega je došla u pitanje isplata plaća za 214 radnika i nastavak poslovanja

Poslovne banke nedavno su blokirale račune tvrtke zbog nemogućnosti podmirenja kreditnih obveza od 52 milijuna kuna.

Glavna sindikalna povjerenica u tvrtki Helena Žeravica na konferenciji za novinare navela je kako probleme u tvrtki dodatno otežava i ovrha nad dionicama Uljare zbog dugova koje vlasnik poduzeća IPK dd ima prema nekadašnjoj tvrtki iz toga sustava IPK Tvornici stočne hrane, a čime je zaustavljen početak privatizacije.

Regionalni povjerenik PPDIV-a Šimo Orešković kazao je kako su problemi započeli još 2001. godine, kada su Uprava čepinske Uljare i Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) odbili ponudu Agrokora za privatizacijom tvrtke, koja je ostala jedino neprivatizirano poduzeće iz nekadašnjeg kombinata IPK.

Ocjenivši kako do svega ovoga ne bi došlo da je država, kao većinski vlasnik IPK dd, skrbila o svome vlasništvu Orešković je ustvrdio kako rješenje problema postoji i poznato je ministru poljoprivrede Petru Čobankoviću, a sastoji se u dokapitalizaciji IPK dd imovinom tvrtke, koja se nalazila na nekada okupiranim područjima, a koja je uknjižena kao vlasništvo HFP-a.

Dodao je da bi se takvim modelom podmirilo dugovanje prema Tvornici stočne hrane, povukla ovrha i otvorio mogućnost početka privatizacije s čime su se složile i banke i Državno odvjetništvo.

Konferenciji je nazočio i predsjednik Uprave Tvornice ulja Stjepan Komar koji je kazao kako zbog blokade računa tvrtka najvjerojatnije neće moći radnicima isplatiti iduću plaću, a da je početak rješavanja problema oslobađanje od ovrhe te brza privatizacija koja bi novome vlasniku otvorila mogućnost da s bankama pregovara o reguliranju financijskih obveza.

Budući da dosadašnji dopisi nadležnim državnim institucijama i čelnicima, uključujući predsjedniku Republike i predsjednici Vlade, nisu dali rezultata Orešković je kazao kako ovaj tjedan očekuju sastanak s premijerkom Kosor, a ako ni nakon toga ne bude rješenja spremni su poduzeti sve zakonske aktivnosti, uključujući i javne prosvjede, jer eventualni stečaj tvrtke sindikat smatra neprihvatljivim.