PRIPREME ZA ŠTRAJK

Sindikat Fine sprema tužbe protiv Linića i uprave

Bionic
Reading

Nakon što je kabinsko osoblje Croatia Airlinesa najavilo štrajk zbog neispunjenih zahtjeva, na akcije protiv vlastite Uprave spremaju se u još jednoj državnoj kompaniji, ali mnogo uspješnijoj od nacionalnog zračnog prijevoznika – Financijskoj agenciji.

Kako je za Poslovni.hr kazao Krešimir Sever, predsjednik sindikata Solidarnost u Fini i predsjednik Nezavisnog sindikata Hrvatske, sindikat priprema brojne akcije u ostvarenju prava: tužbe za ostvarenje prava iz važećeg kolektivnog ugovora, tužbe protiv uprave zbog nesavjesnog poslovanja, tužbu protiv ministra financija Slavka Linića zbog miješanja u poslovanje Fine. Pripremaju se i za štrajk ako ne uspije mirenje s Upravom na čijem je čelu Anđelka Buneta, ako se na jesen raskine postojeći kolektivni ugovor te ako se ne postigne dogovor i mirenje o novom.

Tužbe će, prije svega, kažu, podignuti zbog odbijanja Uprave da radnicima isplati jubilarne nagrade za uspješno poslovanje Fine koja je u 2012. godini ostvarila nešto više od 65 milijuna kuna dobiti. U pitanju je oko prosječnih 1.200 kuna neto po zaposleniku, a Sever naglašava da Fina ne ovisi od proračunu, nego svoj novac zarađuje na tržištu, što Vlada često ističe kao krajnji cilj svake tvrtke u državnom vlasništvu.

Za sada se tužbe još dorađuju, a posao bi trebao biti završen za desetak dana, kada će Upravi dati rok da pristane na isplatu jubilarnih nagrada. Ako ne pristane, slijedi poziv svim ostalim radnicima da podnesu tužbe. Sever ne sumnja u sudsku pobjedu, zbog čega Sindikat priprema i tužbu zbog nesavjesnog poslovanja protiv Uprave jer će u slučaju poraza Fina morati platiti kamate i troškove parnica.

'Uprava je na razgovoru sa sindikalnim povjerenicima izjavila kako je spremna platiti jubilarne nagrade, ali da to ipak ne mogu jer ne dopušta ministar Linić', kaže Sever. Zbog toga pripremaju i tužbu protiv njega jer se nezakonito miješa u poslovanje kompanije. Dodaje da je ministar Linić do srpnja ove godine također zabranio i korištenje godišnjih odmora i slobodnih dana u Fini, što kao ministar nije ovlašten učiniti jer on nije predsjednik Uprave. Iako za sada nemaju zakonskih uvjeta za štrajk, jer do raskida novog Kolektivnog ugovora još nije došlo pa tako niti do pregovora o novom, u Sindikatu već sada vrše pripreme za eventualni štrajk.