konobari, kuhari...

Dok turistički djelatnici još slave uspjeh ove sezone, nad iduću su se nadvili vrlo tmurni oblaci; već je počela borba za svakog radnika, a nedostaje ih čak 40.000

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 07.10.2021 18:29
  • Objavljeno 07.10.2021 u 18:29
Konobar na plaži - ilustracija

Konobar na plaži - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Već dulje od pet godina turistički sektor bori se s velikim nedostatkom radne snage - bazeni poprilično jeftine radne snage iz kontinentalne Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, tri područja u kojima nema jezične barijere, prilično su prazni. Ove godine, koja je i dalje pandemijska, sezona je odrađena, no otvara se veliko pitanje što će biti 2022. i kako do potrebnog broja ljudi

S prvim ozbiljnijem popuštanjem prekograničnih režima i epidemioloških mjera strani turisti pohrlili su u Hrvatsku i ako pandemija koronavirusa bude pod kontrolom i idućeg proljeća i ljeta, može se očekivati da će sezona biti bolja od ove, ali i od rekordne turističke 2019.

No usko grlo u dosezanju i prebacivanju tog povijesnog rezultata radna je snaga, tj. njen nedostatak. Konobara, pomoćnih kuhara, sobarica, recepcionara nema ni za lijek - neslužbene procjene govore da je ove godine hotelijerima falilo 5000, a ugostiteljima čak 10.000 ljudi.

Iduće godine apetiti će biti viši pa je cijeli ugostiteljsko-turistički sektor pred velikim izazovom. Franco Palma, doajen domaćeg turizma i savjetnik Uprave Valamara, kaže nam da bi nedostatak radnika iduće godine mogao doista postati 'usko grlo' koje će kočiti sektor.

'Velike hotelske kuće već su se bacile na posao i traže ljude za iduću sezonu te će njima biti nešto lakše, a veliki nedostaci radnika su kod manjih iznajmljivača i ugostitelja. Nedostatak radnika nije nastao ni uslijed pandemije niti je posljedica pandemije, o manjku radnika u turizmu govori se već desetak godina', poručio nam je.

Franco Palma, savjetnik Uprave Valamara

Franco Palma, savjetnik Uprave Valamara

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/PIXSELL

On kaže da će se s borbom za svakog radnika morati nastaviti živjeti jer tu nema čarobnih rješenja:

'Ljudima će trebati povećati plaće, povećati kvalitetu radnih mjesta, morat će i postepeno produljivati sezonu. Nedostatak radnika nije od jučer niti će uskoro nestati', tvrdi Palma.

Uvoz radnika, dodaje, također nije dugoročno rješenje jer su bazeni iz susjednih BiH i Srbije sve prazniji te za uspjeh turizma nije dovoljno dovesti masu ljudi, već su potrebni stručni ljudi koji će doprinijeti kvaliteti turističke ponude. 'Ako iduće sezone budemo imali bolju godinu nego ove, nedostatak radnika bit će osjetan i past će kvaliteta ponude, a to će nam se obiti o glavu tek sezone 2023. ili 2024., jer teško da će se gosti vraćati ako ne budu zadovoljni', zaključuje Palma.

  • +53
  • +50

Gužva i velik broj turista, automobila i brodova ovog ljeta u splitskoj luci

Izvor: Cropix / Autor: Josko Supic / CROPIX

Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja, kaže nam da će iduće godine u sektoru turizma i ugostiteljstva nedostajati od 35.000 do 40.000 ljudi te da taj problem ne pogađa samo Hrvatsku, jer primjerice Njemačkoj nedostaje 200.000, a Francuskoj čak 300.000 radnika.

'Već smo počeli razgovarati s ministarstvima da se prilagode programi stipendija, a s Ministarstvom financija i Poreznom upravom razgovarali smo o tome da se napojnice uvedu u zakonodavstvo, da se one knjiže kroz osobni dohodak pojedinca i da plaće pojedinca mogu rasti. Ministarstvo financija sad je na potezu', kaže nam Tabak.

Predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak

Predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Ona kaže da se poslodavci moraju koncentrirati na zadržavanje postojećih zaposlenika, pri čemu im Nacionalna udruga pomože online edukacijama.

'Budućnost ugostiteljstva su mali obiteljski objekti. Oni moraju zadržati ljude koje imaju već godinama. Jedno od rješenja može biti skraćenje radnog vremena ili rad samo u vršnim satima, ali onda gubimo na kvaliteti, recimo neki gosti neće moći doručkovati jer objekti rade samo popodne', zaključuje Tabak.

  • +11
  • +8

Dubrovnik: Turisti u razgledavanju stare gradske jezgre

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!