SINDIKALNA KOŠARICA

Sever: Sretan Uskrs, hrvatska sirotinjo

09.04.2009 u 12:29

Bionic
Reading

'Za razliku od prošlogodišnjeg Uskrsa, hrvatski su građani na ovaj Uskrs zaduženiji deset posto, a potrošačka košarica skuplja je čak 250 kuna', istaknuo je Krešimir Sever, čelnik Hrvatskih nezavisnih sindikata predstavljajući potrošačku košaricu za ožujak

Sever je rekao da Uskrs mnogim obiteljima predstavlja veliko opterećenje i udar na standard jer prosječna primanja obitelji pokrivaju tek 80,2 posto sindikalne košarice. Dodao je da u uvjetima kad su plaće zamrznute ili čak padaju, hrvatski građani nikad nisu dočekivali skromniji blagdan.

Za teške socijalne prilike Sever je optužio bešćutne poslodavce i hrvatsku Vladu. 'Hrvatskim građanima možemo izreći uskršnju čestitku za 2009. u kojoj su oni još zaduženiji, još teže žive s još više strahova i bez nagovještaja promjene situacije', poručio je Sever.

Čelnik NHS-a još jednom se osvrnuo na zaduženost građana prozivajući banke, koje 'ostvaruju dobit posuđujući građanima njihov novac uz iznimno visoke kamatne stope'. Pritom je napomenuo da su krajem veljače ukupni depoziti građana i trgovačkih društava iznosili 254 milijarde kuna, a ukupna zaduženost istovremeno je iznosila oko 254 milijarde kuna.

Zaključio je da s obzirom da nema velike razlike između zaduženosti i novca na depozitima, banke nisu prisiljene zaduživati se u inozemstvu već debelo zarađuju na domaćim depozitima.