VJEROVNICI PRITIŠĆU

Šelebaj gubi bitku za spas Validusa

Bionic
Reading

Iako je prema najavama Validusovog kriznog upravitelja Vladimira Šelebaja-Selliera ta tvrtka trebala do sredine travnja postići dogovor s najvećim vjerovnicima, finalizacija sporazuma zasad nije na vidiku

Najveći vjerovnici su Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) kojoj Validus duguje oko 69 milijuna kuna, dok je dug prema Podravci oko 30 milijuna kuna. Kako je sredinom siječnja Poslovnom dnevniku rekao Šelebaj-Sellier, namjera je bila u naredna tri mjeseca, odnosno do sredine travnja, postići dogovor s najvećim vjerovnicima čija potraživanja prema Validusu dosežu oko 95 posto obveza.

No iz HBOR-a o statusu razgovora s varaždinskom tvrtkom odgovaraju da 'još traju pregovori s klijentom u vezi sporazuma o namirenju dugovanja'. Gdje je točno zapelo u međusobnim razgovorima, nije jasno.

Uprava Podravke zbog afere Spice u kojoj je sudjelovala Fima grupa (s kojom je ranije Validus bio vlasnički povezan) nije željela ulaziti u dogovore o reprogramu koji bi se eventualno mogli naknadno propitkivati. Da je Validus još vruća tema, govori i činjenica da je i u Podravci dogovor 'na ledu' dok se ne iskristalizira sudbina 10,64 posto dionica Podravke koje mađarska OTP banka ovih dana pokušava prebaciti u svoje vlasništvo.

U međuvremenu dužničke prilike u Validusu su se dodatno zakomplicirale. Porezna uprava, naime, donijela je konačno rješenje o poreznom dugu prema kojem Validus državi na ime poreza na dobit, PDV-a i ostalih nameta duguje 20,5 milijuna kuna.

Prije nego što je država utvrdila iznos poreznog duga, vjerovnici su u listopadu blokirali račun Validusa potražujući 145 milijuna kuna. Šelebaj-Sellier tada je tvrdio da i u crnom scenariju, da Validus ne uspije osporiti argumente Porezne uprave, imovina nadmašuje obveze. Šelebaj-Sellier nije bio dostupan za komentar hoće li Validusov plan dogovora u iduća dva tjedna uspješno okončati.